Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia zasiahla proti podozrivým z antisemitizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako v noci na utorok informovala televízia BFM, nahlásených bolo 20 incidentov vrátane vyhrážania sa útokom na synagógy alebo na klientov obchodov s kóšer tovarom.

Paríž 10. októbra (TASR) - Francúzska polícia zatkla desať osôb podozrivých zo spáchania antisemitských činov, ku ktorým došlo od najnovšej ozbrojenej eskalácie medzi Izraelom a militantmi palestínskeho hnutia Hamas.

Ako v noci na utorok informovala televízia BFM, nahlásených bolo 20 incidentov vrátane vyhrážania sa útokom na synagógy alebo na klientov obchodov s kóšer tovarom.

Úrad ministra vnútra Géralda Darmanina dodal, že okrem toho prokuratúry začali viesť 44 vyšetrovaní antisemitských nenávistných prejavov na internete alebo príspevkov oslavujúcich terorizmus.

Francúzsko síce sporadicky zažíva útoky zamerané na židov alebo moslimov, ale od soboty, keď Hamas rozpútal svoj útok voči Izraelu, počet antisemitských incidentov podľa Darmanina stúpol "dramaticky".

BFM podotkla, že Francúzsko má po Izraeli a USA tretiu najväčšiu židovskú populáciu na svete.

Na znak solidarity s Izraelom sa v pondelok večer vo viacerých francúzskych mestách konali proizraelské zhromaždenia, na ktorých sa okrem ľudí hlásiacich sa k židovstvu zúčastnili aj radoví občania či politici.

V niektorých francúzskych mestách sa však konali i pochody na podporu Palestínčanov.

Okrem toho bolo v pondelok večer niekoľko známych stavieb vo Francúzsku nasvietených vo farbách izraelskej vlajky - na modro a bielo. Medzi nimi bola aj Eiffelova veža v Paríži.

Po prekvapivom útoku Hamasu na Izrael a následnej eskalácii konfliktu v pásme Gazy pristúpili vlády Francúzska, Británie, Nemecka, Španielska či Talianska k posilneniu policajnej ochrany židovských komunít, keďže sa obávajú nárastu antisemitských činov.

Židovská mimovládna organizácia Liga proti hanobeniu (Anti-Defamation League - ADL) na sociálnych sieťach napísala, že zo získaných dát vyplýva, že "extrémistov povzbudil útok Hamasu a zintenzívnili svoju násilnú rétoriku, uverejňujú správy plné nenávisti a výzvy na ďalšiu agresiu proti Izraelu a jeho podporovateľom".