Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia podnikla ďalší záťah proti islamistom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Záťah v Luneli polícia plánovala od začiatku januára, jeho vykonanie sa oddialilo v dôsledku islamistických atentátov, ktoré sa 7., 8. a 9. januára odohrali v Paríži.

Paríž 27. januára (TASR) - Polícia dnes na juhu Francúzska zatkla štyroch mužov podozrivých z členstva v džihádistickej sieti. Dvaja z mužov boli navrátilcami zo Sýrie, kde sa po boku islamistov zapojili do bojov v občianskej vojne, informovala agentúra Reuters.

Operácia, na ktorej sa zúčastnili zásahové elitné jednotky francúzskej polície RAID a GIPN, sa uskutočnila v meste Lunel v departemente Hérault. Podľa lokálneho denníka Midi Libre sa polícia na mesto sústredila po tom, ako miestna tlač pred časom informovala o najmenej desiatich obyvateľoch mesta, ktorí vycestovali do Sýrie, aby tam bojovali po boku islamistov.

Denník Le Parisien dnes na svojej webovej stránke uviedol, že od októbra 2014 v bojoch v Sýrii padlo šesť obyvateľov Lunelu vo veku 18-30 rokov. Jeden z dnes zadržaných je bratom jednej z týchto obetí.

Podľa denníka Le Figaro jedna obyvateľka mesta utrpela zranenia, keď policajti v rámci operácie prenikli do jej bytu. Niekoľko štvrtí mesta bolo políciou hermeticky uzavretých.

Socialistický poslanec v miestnom zastupiteľstve Philippe Moissonnier sa pred médiami vyjadril, že po dnešnej policajnej operácii mu "odľahlo".

Vysvetlil, že skupina islamistov, ktorá sa zgrupovala v miestnej mešite al-Baraka, vyvolávala obavy nielen u obyvateľov mesta, ale i celého departementu. Uviedol, že nový správca mešity, ktorý vystriedal imáma spájaného s fundamentalistami, odmietal proti radikálom zasiahnuť a tvrdil, že médiá, čo o miestnych islamistoch informovali, "robia len problémy".

Záťah v Luneli polícia plánovala od začiatku januára, jeho vykonanie sa oddialilo v dôsledku islamistických atentátov, ktoré sa 7., 8. a 9. januára odohrali v Paríži a vyžiadali si 17 obetí na životoch.

V súvislosti s týmito útokmi parížsky prokurátor Francois Molins minulý týždeň obvinil štyroch mužov, ktorí boli napojení na jedného z útočníkov. Štvorica mužov je podozrivá z poskytovania logistickej podpory Amédymu Coulibalymu, ktorý 8. januára smrteľne postrelil policajtku na predmestí Paríža a o deň neskôr v Paríži zabil štyroch rukojemníkov v supermarkete s kóšer potravinami.

Po útokoch v Paríži polícia v Belgicku, vo Francúzsku a v Nemecku zadržala a vypočúvala už desiatky ľudí podozrivých z radikálneho islamizmu, verbovania do islamistických jednotiek bojujúcich v Sýrii a Iraku alebo z plánovania odchodu do týchto krajín.