Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Útočník z Toulouse chcel zabiť ďalšieho vojaka a policajtov

Policajti zbierajú 19. marca 2012 dôkazy pred židovskou súkromnou školou Ozar Hatorah v juhofrancúzskom meste Toulouse , kde ozbrojenec na skútri spustil streľbu. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Podozrivým je 24-ročný Francúz alžírskeho pôvodu Mohamed Merah.

Paríž/Toulouse 21. marca (TASR) - Muž podozrivý z vraždy siedmich ľudí v mene al-Káidy na juhu Francúzska plánoval zabiť ďalšieho vojaka a dvoch policajtov. Uviedol to dnes parížsky prokurátor Francois Molins.

Chladnokrvný strelec od 11. marca pri troch útokoch zabil troch vojakov, židovského rabína a tri deti. Predpokladaného páchateľa dnes polícia vypátrala a obkľúčila v dome na predmestí Toulouse.

Podozrivým je 24-ročný Francúz alžírskeho pôvodu Mohamed Merah.

Podľa prokurátora muž v komunikácii s policajnými vyjednávačmi uviedol, že počas jeho pobytu v Afganistane dostal výcvik al-Káidy. K minulotýždňovému zabitiu troch vojakov severoafrického pôvodu a pondelkovej vražde štyroch ľudí pri židovskej škole sa priznal, povedal Molins.

Svoj motív strelec zdôvodnil "pomstou za palestínske deti" a pôsobením francúzskej armády v Afganistane. Uviedol pritom, že je členom al-Káidy.

Dom, kde sa Merah zabarikádoval, obkľúčilo zhruba 300 policajtov. Po 13 hodinách vyjednávaní nemenovaný predstaviteľ uviedol, že polícia je pripravená vtrhnúť do budovy a ukončiť patovú situáciu.

Ozbrojený muž už zranil troch príslušníkov bezpečnostných služieb pri pokusoch o jeho zatknutie. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes vyhlásil, že "terorizmus nedokáže zlomiť naše národné spoločenstvo".

Dvadsaťštyriročného muža obkľúčila polícia v menšom bytovom dome v meste Toulouse
Foto: TASR/AP



Podozrivý muž je Francúz alžírskeho pôvodu


Muž je podozrivý z toho, že v pondelok pri streľbe pred židovskou školou v Toulouse zabil tri deti a rabína.

Je tiež hlavným podozrivým v prípade dvoch útokov z minulého týždňa, pri ktorých v Toulouse a neďalekom meste Montauban zabili troch francúzskych vojakov severoafrického pôvodu.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes po stretnutí s predstaviteľmi židovských a moslimských obcí vo Francúzsku zdôraznil, že všetky komunity v krajine musia držať spolu.

Povedal tiež, že Francúzsko po útokoch nesmie podľahnúť myšlienkam na diskrimináciu a pomstu.

Predstavitelia ministerstva vnútra oznámili, že Meraha sledovali už dlhšie vzhľadom na jeho "fundamentalistické" islamské názory, ako aj istý čas strávený v Afganistane a Pakistane.

Meraha v roku 2007 odsúdili v Afganistane na tri roky väzenia za nastražovanie bômb v južnej provincii Kandahár.

Z väznice však v júni 2008 unikol počas hromadného úteku väzňov po útoku Talibanu na objekt, uviedol pre agentúru Reuters riaditeľ väzenskej správy v Kandaháre.

Obete útoku pochovali v Jeruzaleme


Štyri obete pondelkovej streľby pred židovskou školou v juhofrancúzskom meste Toulouse - tri deti a rabína - pochovali dnes v Jeruzaleme, kde sa s nimi prišli rozlúčiť stovky ľudí.Truhly s telami rabína a učiteľa Jonathana Sandlera (30), jeho synov Gabriela (4) a Arieha (5), ako aj dcéry riaditeľa školy Myriam Monsonegovej (7) previezli do Izraela v noci nadnes vojenským lietadlom.

Všetci mali dvojité francúzsko-izraelské občianstvo. Do Izraela pricestoval aj francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé.

"Je to neznesiteľná bolesť. Celý izraelský ľud plače," povedal izraelský minister vnútra Eli Jišaj.

Predseda parlamentu Reuven Rivlin označil útok v Toulouse za ďalší príklad teroru, ktorému sú vystavení židia na celom svete. "Židia stoja proti divokým a nenásytným zvieratám, poblázneným ich nenávisťou," vyhlásil Rivlin.





































Streľba na policajtov
Muž zranil dnes ráno troch policajtov pri prestrelke, ktorá vypukla pri razii v miestnom dome. Policajné obliehanie domu sa začalo okolo 03.00 h. Polícia s mužom, tvrdiacim, že je člen teroristickej siete al-Káida, vyjednával.

Muž podľa ministra vnútra tvrdil, že je členom teroristickej siete al-Káida a že sa chcel "pomstiť za palestínske deti" a zásahy francúzskej armády v zahraničí.

Polícia zadržala na vypočúvanie na inom mieste jeho brata.

Minister vnútra Claude Guéant oznámil, že muž bol v minulosti v Afganistane.

"Chcel pomstu za palestínske deti a tiež sa chcel pomstiť francúzskej armáde za jej zásahy v cudzine," uviedol minister v súvislosti so zabitím troch francúzskych vojakov, ktoré predchádzalo útoku na židovskú školu.

Guéant dosal, že polícia vypočúva brata zatknutého, ktorý má 24 rokov.

Policajné zdroje agentúre Reuters povedali, že brata muža zatknutého pri razii zatkli v súvislosti so zabitiami predtým na inom mieste.


Obkľúčený terorista sa chváli, že "zrazil krajinu na kolená"

Obkľúčený strelec podozrivý z vraždy siedmich ľudí vrátane troch detí v juhofrancúzskom Toulouse sa v stredu polícii chválil, že zrazil Francúzsko na kolená. Ľútosť vyjadril jedine nad tým, že nestihol v mene al-Káidy zabiť ďalších.

Ozbrojený 24-ročný Francúz alžírskeho pôvodu Mohamed Merah ostáva naďalej zabarikádovaný v päťpodlažnom dome na predmestí Toulouse. Budovu obkľúčila polícia už nadránom, pri pokuse o zatknutie muža došlo k prestrelke a traja policajti utrpeli zranenia. Merah sa policajným vyjednávačom priznal, že minulý týždeň zabil troch francúzskych vojakov a v pondelok tri deti a židovského rabína.

Zdôvodnil to pomstou za smrť palestínskych detí a francúzsku vojenskú účasť v Afganistane. "Nič neľutuje, okrem toho, že nemal čas zabiť viac ľudí, chválil sa, že zrazil Francúzsko na kolená," povedal parížsky prokurátor Francois Molins. Strelec opäť prisľúbil, že sa vo večerných hodinách vzdá špeciálnym zásahovým jednotkám, ktoré evakuovali ostatné časti domu a jeho okolie. Polícia chce Meraha dostať živého.