Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Castaner: Pripravovaný útok na policajtov mal byť mimoriadne násilný

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K zatknutiu podozrivých došlo ešte minulý piatok v rámci vyšetrovania kauzy, ktorou sa parížska prokuratúra začala zaoberať 1. februára.

Paríž 29. apríla (TASR) - Francúzskym bezpečnostným zložkám sa podarilo zabrániť "mimoriadne násilnému" teroristickému útoku na príslušníkov polície. Informoval o tom v pondelok minister vnútra Christophe Castaner.

Minister reagoval na správu, že justičné orgány vzali do väzby troch dospelých a jedného maloletého, ktorí sú podozriví z prípravy útoku voči policajtom.

K zatknutiu podozrivých došlo ešte minulý piatok v rámci vyšetrovania kauzy, ktorou sa parížska prokuratúra začala zaoberať 1. februára. Vyšetrovanie prípadu, v ktorom ide o podozrenie zo spáchania trestného činu a spolčovania so zámerom spáchať teroristický čin, viedla francúzska vnútroštátna tajná služba DGSI, ktorá je poverená okrem iného bojom proti terorizmu.

Agentúra Reuters dodala, že zadržaná maloletá osoba už bola v minulosti senátom pre maloletých odsúdená za spolčovanie do zločineckej skupiny. Ide o osobu, ktorú zaistili vo februári roku 2017, keď sa pokúšala nájsť spôsob, ako sa dostať do Sýrie a bojovať tam po boku islamistov. Daná osoba mala v tom čase 15 rokov.

Tento maloletý bol odsúdený na tri roky väzenia, z nich dva podmienečne. V čase svojho zadržania - v piatok - bol v rámci skúšobnej lehoty v prevýchovnom zariadení.

Francúzsko je v stave vysokej pohotovosti od začiatku vlny džihádistických útokov, ktoré sa v tejto krajine začali v roku 2015 a vyžiadali si viac ako 250 obetí. Hrozba ďalších útokov zostáva vysoká aj napriek nedávnemu pádu samozvaného kalifátu Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

Agentúra AFP pripomenula, že koncom marca boli z plánovania útoku na školu alebo policajta obvinení dvaja muži. Jeden z podozrivých mal psychické problémy.