Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia zmarila v Paríži ďalší útok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Políciu upozornil na plynové fľaše obyvateľ domu. Výbušné zariadenie, ktoré už bolo aktivované, zneškodnili pyrotechnici.

Paríž 3. októbra (TASR) - Francúzska polícia v noci na sobotu zabránila výbuchu v bytovom dome v 16. parížskom obvode, keď tam zneškodnila štyri plynové bomby poliate benzínom a po domácky vyrobené zariadenie na ich zapálenie na diaľku.

Prípad vyšetruje oddelenie parížskej prokuratúry pre boj s terorizmom. Pre podozrenie z vytvorenia zločineckej teroristickej skupiny, poškodzovania cudzieho majetku a pokusu o vraždu bolo zadržaných päť podozrivých osôb. Polícia prešetruje ich možné napojenie na islamistické prostredie.

Francúzsky denník Le Monde v noci nadnes uviedol, že k zadržaniu podozrivých došlo v pondelok. Viacerých zo zadržaných sledovali tajné služby.

Políciu upozornil na plynové fľaše obyvateľ domu, ktorý si dve z nich všimol vo vestibule bytového domu, ďalšie dve sa nachádzali na chodníku. Výbušné zariadenie, ktoré už bolo aktivované, zneškodnili pyrotechnici.

Riziko spáchania teroristických útokov vo Francúzsku je stále vysoké. Tento stav trvá od januára 2015, keď sa odohrala prvá séria teroristických útokov. Posledný z atentátov sa odohral uplynulú nedeľu, keď boli na železničnej stanici v Marseille na smrť dobodané dve mladé ženy. Páchateľa, ktorý pritom vykrikoval "Alláhu akbar" (Alah je najväčší), bezprostredne po čine zastrelila vojenská hliadka. K útoku sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

Francúzsky minister Gérard Collomb v polovici septembra informoval, že od januára 2017 sa polícii podarilo zmariť 12 pripravovaných atentátov.