Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Francúzska prokuratúra obvinila firmu Sanofi v kauze Dépakine

Na archívnej snímke zo 7. februára 2019 logo farmaceutickej skupiny Sanofi v Paríži. Foto: TASR/AP

Súd vo svojom zdôvodnení deklaroval, že "štát zanedbával svoje povinnosti monitorovať (lieky)".

Paríž 3. augusta (TASR) - Francúzska prokuratúra obvinila farmaceutickú firmu Sanofi z neúmyselného zabitia v prípade detí, ktoré sa narodili s poškodením po tom, ako ich matky počas tehotenstva užívali liek Dépakine pôvodne určený na zmiernenie kŕčov pri epilepsii.

Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s tým, že Sanofi toto obvinenie potvrdila.

Vo svojom vyhlásení zaslanom agentúre AFP však Sanofi trvá na tom, že si "splnila svoju povinnosť", keďže poskytla informácie o tomto lieku a jeho vedľajších účinkoch. Firma dodala, že "spochybňuje oprávnenosť týchto (najnovších) obvinení". Uviedla tiež, že proti nim podala námietku.

Podľa francúzskeho právneho systému nevedú obvinenia automaticky k súdnemu konaniu, keďže prokurátori sa môžu - na základe nedostatku dôkazov - rozhodnúť nepokračovať v procese.

Agentúra AFP pripomenula, že súd vo Francúzsku v júli rozhodol, že francúzsky štát musí zaplatiť desaťtisíce eur ako náhradu škody rodinám detí narodených s vrodenými postihnutiami, ktoré súvisia s tým, že matky v tehotenstve užívali antiepileptický liek Dépakine vyrábaný spoločnosťou Sanofi.

Súd vtedy rozhodol, že zodpovednosť nesú okrem štátu aj spoločnosť Sanofi i lekári, ktorí liek Dépakine ženám predpisovali.

Súd vo svojom zdôvodnení deklaroval, že "štát zanedbával svoje povinnosti monitorovať (lieky)".

Počas pojednávania, ktoré sa konalo ešte v júni, súdny znalec uviedol, že francúzsky štát vedel o rizikách týkajúcich sa malformácií plodu od roku 1983. Od roku 2004 mal informácie aj o súvislosti medzi liekom Dépakine v tehotenstve a poruchami učenia sa a autizmom u detí narodených ženám, ktoré ho na radu lekára užívali.

Farmaceutická spoločnosť Sanofi počas tohto procesu odmietla akékoľvek pochybenie na svojej strane a uviedla, že zdravotnícke orgány varuje pred rizikami lieku Dépakine od 80. rokov.

Liek proti kŕčom Dépakine predávala firma Sanofi vo Francúzsku od roku 1967. Okrem epilepsie sa používal aj pri liečbe migrén a prejavov bipolárnej poruchy.

Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na vedeckú štúdiu, sa v dôsledku užívania tohto lieku budúcimi matkami narodilo vo Francúzsku 15.000 až 30.000 detí s rôznou mierou postihnutia.

Vo francúzskej agentúre pre odškodnenie za neprimeranú zdravotnú starostlivosť je podaných ešte ďalších 500 sťažností v súvislosti s liekom Dépakine. Tento úrad navrhol vyčleniť pre obete lieku balík odškodného v objeme 6,5 milióna eur.

Francúzska nadnárodná spoločnosť Sanofi momentálne pracuje na vývoji vakcíny proti novému koronavírusu. Spolupracuje pritom s britskou firmou GSK, s ktorou spoločne dostanú na tento projekt od vlády USA podporu vo výške 2,1 miliardy dolárov.