Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzska prokuratúra: Útočník prisahal vernosť Islamskému štátu

Francúzski žandári hliadkujú na námestí Trocadero pri Eiffelovej veži po tom, čo sa v nedeľu 3. decembra 2023 v Paríži muž zameral na okoloidúcich, pričom nožom zabil nemeckého turistu a dvoch ďalších zranil. Foto: TASR/AP

Útok sa odohral v sobotu približne o 21.00 h. Muž útočil na okoloidúcich nožom a kladivom, vyčíňanie neprežil 23-ročný nemecko-filipínsky občan.

Paríž 3. decembra (TASR) - Muž, ktorý pri útoku nožom neďaleko Eiffelovej veže v Paríži zabil turistu, prisahal vernosť skupine Islamský štát (IS). Urobil tak vo videu umiestnenom na sociálne siete, oznámila v nedeľu francúzska protiteroristická prokuratúra, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

Útočník bol úradom známy ako radikalizovaný islamista, ktorý mal na sociálnych sieťach väzby na páchateľov iných útokov vo Francúzsku z nedávnej minulosti. Bol tiež podrobený prísnemu psychologickému dohľadu vzhľadom na problémy s duševným zdravím, pričom jeho matka povedala polícií o svojich obavách, uviedol prokurátor Jean-Francois Ricard.

Na tlačovej konferencii tiež informoval, že vyšetrovanie prípadu otvorili vo veci vraždy a pokusu o vraždu v súvislosti s teroristickou organizáciou.

Útok sa odohral v sobotu približne o 21.00 h. Muž útočil na okoloidúcich nožom a kladivom, vyčíňanie neprežil 23-ročný nemecko-filipínsky občan. Jeho manželku zachránil pred útočníkom okoloidúci taxikár. Zranenými sú 66-ročný britský občan a 60-ročný Francúz.

Protiteroristická prokuratúra identifikovala útočníka ako francúzskeho občana iránskeho pôvodu Armanda R., narodeného v roku 1997.

Muž po zadržaní povedal, že ho veľmi trápi zomieranie moslimov, najmä na palestínskych územiach, a tvrdil, že Francúzsko je spolupáchateľom, uviedol francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Potvrdil, že muž pri útoku kričal "Alláhu akbar" (Boh je najväčší). Dodal, že v roku 2016 ho odsúdili na štyri roky odňatia slobody za plánovanie útoku v parížskej štvrti La Défense, ktorý sa mu nepodarilo vykonať.