Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzska vláda podala po voľbách demisiu

Nový francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo) a líder poslaneckého klubu socialistickej strany (PS) a staronový premiér Jean-Marc Ayrault. Foto: TASR/AP

Nová vláda by mala mať podľa predpokladov takmer rovnaké zloženie ako odstupujúci Ayraultov kabinet, konštatuje agentúra AP.

Paríž 18. júna (TASR) - Francúzska vláda vedená socialistickým premiérom Jeanom-Marcom Ayraultom podala dnes demisiu po druhom kole parlamentných voľbách. Prezident Francois Hollande vzápätí opätovne poveril Ayraulta zostavením novej vlády po tom, ako si v nedeľných voľbách do Národného zhromaždenia Socialistická strana upevnila svoju pozíciu.

Nová vláda by mala mať podľa predpokladov takmer rovnaké zloženie ako odstupujúci Ayraultov kabinet, konštatuje agentúra AP.

Výsledok parlamentných volieb vo Francúzsku dáva novozvolenému socialistickému prezidentovi voľné ruky pri presadzovaní svojho programu ľavicových reforiem.

Doteraz dominantný Zväz za ľudové hnutie (UMP) bývalého konzervatívneho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a jeho spojenci utrpeli vo voľbách debakel a odchádzajú do opozície. Do Národného zhromaždenia sa prvý raz od roku 1986 dostanú aj dvaja poslanci krajne pravicového Národného frontu (FN).

Vo Francúzsku, druhej najväčšej ekonomike EÚ, tak nenastane tzv. kohabitácia, teda že by ľavicový prezident musel vládnuť s pravicovým parlamentom. Naopak - prvýkrát sa stalo, že ľavicový prezident sa bude môcť oprieť o tiež ľavicovú väčšinu v oboch komorách parlamentu, pretože Senát ovládajú socialisti a ich spojenci už od minulého roku.