Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzska vláda radí občanom, ako postupovať v prípade útoku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Francúzska vláda zverejnila plagáty s návodom, ako postupovať a ako sa správať v prípade atentátu alebo ozbrojeného útoku.

Paríž 4. decembra (TASR) - Po útokoch, ktoré sa 13. novembra odohrali v uliciach Paríža a na jeho predmestí Saint-Denis, dnes francúzska vláda zverejnila plagáty s návodom, ako postupovať a ako sa správať v prípade atentátu alebo ozbrojeného útoku.

Ako dnes informovala televízia BFMTV, plagáty sa objavia na verejných miestach, štadiónoch, v sálach kultúrnych zariadení, na staniciach či letiskách. Po vizuálnej stránke návod pripomína príručku s bezpečnostnými inštrukciami, ktorá býva k dispozícii cestujúcim v lietadlách.

Podľa manuálu život zachraňujúci postup v prípade teroristického útoku vyjadrujú tri slová: ujsť, schovať sa a varovať.

Vláda občanom odporúča, aby z miesta útoku ušli, stlmili hlasitosť zvonenia svojich mobilných telefónov a podľa možnosti sa niekde skryli. Ak sú v interiéri, odporúča sa zhasnúť svetlo a zabarikádovať sa. Potom sa treba pokúsiť kontaktovať políciu a konať podľa jej rád. Po príchode polície by sa ľudia mali pokúsiť ovládnuť svoje reakcie a pohyb, aby nevyvolali paniku.

Tento návod už na internete vyvolal kritiku časti verejnosti, ktorá vládu upozorňuje, že namiesto návodov, ako sa skryť, mali tajné služby urobiť všetko pre to, aby sa vo Francúzsku nemohli skryť či odtiaľ ujsť páchatelia alebo osoby podozrivé zo spáchania závažných trestných činov.

Je to narážka na predpokladaného spolupáchateľa útokov v Paríži Salaha Abdeslama, ktorého úkryt sa zatiaľ nepodarilo vypátrať. Objavili sa špekulácie, že už môže byť v Sýrii. Na úteku je aj Mohamed Abrini, na ktorého v Belgicku vydali medzinárodný zatykač.