Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pre financovanie kampane strany Marine Le Penovej vzniesli obvinenie

Marine Le Penová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Iba pred niekoľkými dňami obvinili francúzske orgány zo sprenevery Le Penovej blízku spolupracovníčku Catherine Grisetovú, ktorú líderka FN údajne nelegálne zamestnávala.


Paríž 25. februára (TASR) - Voči jednému zo zmluvných spolupracovníkov francúzskej krajne pravicovej strany Národný front (FN) vzniesli predbežné obvinenie v rámci vyšetrovania, ktoré sa týka financovania straníckych kampaní v rokoch 2014 a 2015.

Parížska prokuratúra dnes potvrdila, že podnikateľ Frédéric Chatillon, ktorý spolupracuje s líderkou FN a prezidentskou kandidátkou Marine Le Penovou, bol ešte v stredu obvinený zo "zneužitia majetku spoločnosti". Chatillon údajne prostredníctvom svojej firmy Riwal predával strane predražený materiál na kampane a nepriamo jej požičiaval peniaze.

Vznesené obvinenie je prvým v rámci vyšetrovania, ktorého predmetom je údajné poskytovanie nezákonnej pomoci FN. Ide pritom o kampane pred voľbami do komunálnych orgánov a Európskeho parlamentu (EP) v roku 2014 a regionálnymi voľbami v roku 2015.

Iba pred niekoľkými dňami obvinili francúzske orgány zo sprenevery Le Penovej blízku spolupracovníčku Catherine Grisetovú, ktorú líderka FN údajne nelegálne zamestnávala ako svoju poslaneckú asistentku v EP.