Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Francúzske spoločnosti budú vyrábať vojenské zariadenia na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári vyvolal šok, keď odmietol vylúčiť akúkoľvek možnosť vojenskej angažovanosti v tomto konflikte – vrátane vyslania západných vojsk.

Paríž 8. marca (TASR) - Francúzsko plánuje, že niektorí jeho výrobcovia zbraní budú vyrábať vojenské vybavenie priamo na ukrajinskom území, aby pomohli krajine vo vojne proti Rusku, uviedol v piatok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

"Tri francúzske firmy nadviažu partnerstvá s ukrajinskými spoločnosťami, najmä v oblasti dronov a pozemného vybavenia, s cieľom vyrábať na ukrajinskom území náhradné diely a v budúcnosti možno aj muníciu," povedal šéf francúzskeho silového rezortu.

"Zámerom je uviesť prvé výrobné jednotky do prevádzky v lete tohto roka," dodal Lecornu.

Naznačil, že medzi zúčastnené spoločnosti bude patriť výrobca tankov KMW+Nexter Defense Systems (KNDS) – holdingová štruktúra vytvorená francúzskou spoločnosťou Nexter a nemeckou spoločnosťou Krauss-Maffei-Wegmann.

Lecornu zároveň v piatok vyhlásil, že nasadenie západných bojových jednotiek na boj proti Rusku na Ukrajine nie je v pláne, ale proti ruskej vojenskej agresii je potrebné nájsť nové spôsoby boja, dopĺňa tlačová agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári vyvolal šok, keď odmietol vylúčiť akúkoľvek možnosť vojenskej angažovanosti v tomto konflikte – vrátane vyslania západných vojsk.

Napriek znepokojivým reakciám spojencov vrátane Nemecka sa zdá, že v uplynulých dňoch Macron svoje výroky znásobil a tento týždeň dokonca vyzval Západ, aby nebol "zbabelý".

Lecornu však povedal, že rozruch, ktorý vyvolali Macronove prvé poznámky po konferencii európskych spojencov Ukrajiny z 26. februára, bol spôsobený ich "vytrhnutím z kontextu".