Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Francúzskej poslankyni hrozí stíhanie za schvaľovanie terorizmu

Izraelskí hasiči hasia požiar v juhoizraelskom meste Aškelon po vypálení rakety z pásma Gazy v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Tieto jej vyjadrenia i komentáre na sociálnych sieťach vo Francúzsku okamžite vyvolali polemiku a námietky a donútili Obonovú, aby reagovala.

Paríž 17. októbra (TASR) - Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin chce iniciovať stíhanie krajne ľavicovej poslankyne Daniele Obonovej za schvaľovanie terorizmu, informovala v utorok agentúra AFP.

Podľa Darmanina sa Obonová tohto činu dopustila tým, keď palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré pred desiatimi dňami podniklo teroristický útok voči Izraelu, opakovane označovala za "hnutie odporu".

"Je to islamistické politické hnutie, ktoré má ozbrojené krídlo," uviedla Obonová, ktorá je poslankyňou parlamentu od roku 2017, v utorok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Sud Radio. "Je to hnutie odporu, ktoré sa samé takto definuje," dodala.

Tieto jej vyjadrenia i komentáre na sociálnych sieťach vo Francúzsku okamžite vyvolali polemiku a námietky a donútili Obonovú, aby reagovala.

"Povedala som, že Hamas je islamistická politická skupina, ktorá tvrdí, že je súčasťou odporu proti okupácii Palestíny...To je fakt," napísala Obonová na sociálnej sieti X a dodala, že jej vyjadrenia neboli "ani ospravedlnením, ani podporou" pre "ohavné vojnové zločiny spáchané na izraelských civilistoch" komandami hnutia Hamas po ich vpáde na územie Izraela zo 7. októbra.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v utorok informovalo, že medzi obeťami útokov palestínskych kománd zo 7. októbra je aj najmenej 21 francúzskych občanov. Ďalších 11 ich je nezvestných, pričom mnohí z nich sú podľa najnovších údajov ministerstva zahraničných vecí rukojemníkmi Hamasu.

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová v súvislosti s útokom na Izrael obvinila stranu Nepoddajné Francúzsko (LFI), ktorej poslankyňou je Obonová, že koná proti hodnotám Francúzskej republiky, keď odmieta označiť Hamas za teroristickú organizáciu.

AFP pripomenula, že Obonová má blízko k predsedovi LFI Jeanovi-Lucovi Mélenchonovi, ktorý bol jedným z kandidátov v posledných troch prezidentských voľbách vo Francúzsku.

Neochota Mélenchona a LFI označiť Hamas za teroristickú skupinu spôsobila krízu v Novej ľudovej, socialistickej a ekologickej únii (NUPES), ktorá spája francúzskych socialistov, zelených a komunistov.