Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzski odborári sa zídu prvýkrát od začatia protestov žltých viest

Na archívnej snímke demonštranti so žltými vestami počas demonštrácie v Paríži 1. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Protesty, ktoré vo Francúzsku vypukli, 17. novembra si vyžiadali už štyri obete na životoch a niekoľko desiatok zranených.

Paríž 5. decembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron žiada odbory, zamestnávateľov i politické sily krajiny, aby prišli s výzvou na obnovenie pokoja v krajine. Podľa spravodajského portálu LCI o tom informoval hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux.

Dodal, že Macron chce osobitne varovať tých, "ktorí ako svoj cieľ sledujú útoky na Republiku", pričom odsudzuje aj "oportunizmus" časti účastníkov protestov proti zvyšovaniu daní a znižovaniu kúpyschopnosti obyvateľstva.

Na margo ďalšieho veľkého zhromaždenia žltých viest, ktoré sa bude konať túto sobotu v Paríži Griveaux povedal, že treba, aby sa v sobotu každý správal zodpovedne, aby "sa prestalo s prilievaním oleja do ohňa".

Griveaux okrem toho vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL apeloval, aby organizátori sobotného zhromaždenia riadne nahlásili jeho konanie na polícii. "Nie na to, aby ich polícia monitorovala, ale chránila. Už máme štyroch mŕtvych," dodal.

Podľa webovej stránky denníka Le Monde sa v stredu - vôbec prvýkrát od vypuknutia protestov žltých viest - v Paríži stretnú predstavitelia odborových organizácií CFDT, CGT, UNSA a Solidaire, aby zaujali stanovisko k opatreniam, ktoré v utorok oznámila vláda premiéra Édouarda Philippa v snahe upokojiť situáciu v krajine.

Protesty, ktoré vo Francúzsku vypukli, 17. novembra si vyžiadali už štyri obete na životoch a niekoľko desiatok zranených.

Blokáda ciest a dôležitých objektov spôsobuje tiež veľké finančné straty štátu i jednotlivým firmám. V niektorých mestách blokády prerástli do stretov s políciou, násilností a ničenia majetku štátu i súkromných osôb.

Okrem týchto protestov francúzska vláda stále čelí aj nespokojnosti stredoškolákov, ktorí blokádou svojich škôl či v uliciach protestujú proti reforme maturity, znižovaniu počtu stredoškolských učiteľov, vládnemu programu na prijímanie na vysoké školy a znovuzavedeniu povinnej vojenskej prípravy.

Podľa portálu LCI v stredu v potýčkach s políciou, ktorá zasahovala aj s použitím nesmrtiacich zbraní typu Flash-ball, utrpeli vážne zranenia dvaja mladíci.

Stav študenta lýcea zo Saint-Jean-de-Braye v kraji Loiret, ktorý utrpel zranenie hlavy, je veľmi vážny. Študent z mesta Gonesse v kraji Val d'Oise má tiež vážne zranenia, a to v oblasti tváre.

Odborová organizácia SNES-FSU, ktorá združuje učiteľov stredných škôl druhého stupňa, zvoláva na 19. decembra ďalšie celoštátne protesty, informoval portál LCI.