Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzski podnikatelia protestovali proti dopadom migračnej krízy

Demonštrácia v severofrancúzskom meste Calais. Foto: TASR/AP

Na dnešnej demonštrácii v Calais sa zúčastnilo okolo 2000 ľudí.

Calais 24. januára (TASR) - Majitelia obchodov a ďalší podnikatelia demonštrovali dnes v severofrancúzskom meste Calais, aby tak pritiahli pozornosť na problémy, ktoré tamojšiemu hospodárstvu spôsobila migračná kríza. Informovala o tom agentúra AP.

Práve v meste Calais a okolí sa totiž v uplynulých mesiacoch sústredili stovky migrantov prichádzajúcich najmä z východnej Afriky, Blízkeho východu a Afganistanu. Na predmestí mesta zároveň vznikol provizórny stanový tábor nazývaný Džungľa, v ktorom žije vo veľmi nevyhovujúcich podmienkach niekoľko tisíc migrantov. Väčšina z nich čaká na šancu dostať sa cez Lamanšský prieliv do Británie.

Predstaviteľ tamojších úradov Jean-Marc Puissesseau uviedol, že prístav využilo vlani o 40.000 menej cestujúcich než o rok predtým. Na straty v tržbách spôsobených migrantmi sa sťažovali aj majitelia miestnych obchodov a reštaurácií.

Na dnešnej demonštrácii v Calais sa zúčastnilo okolo 2000 ľudí, odhadla AP. Viacerí mávali zástavkami s nápismi "Milujem Calais" a niesli napríklad aj veľký plagát hlásajúci "Môj prístav je nádherný, moje mesto je nádherné".