Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzski prezidentskí kandidáti si v debate nič nedarovali

Na kombosnímke Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Najhlasnejšie rozpory medzi E. Macronom a M.LePenovou zazneli pri debate o Európskej únii a bezpečnostných témach.

Brusel/Paríž 4. mája (TASR) – V napätej atmosfére sa niesla stredajšia televízna debata dvoch francúzskych prezidentských kandidátov. Najhlasnejšie rozpory zazneli pri debate o Európskej únii a bezpečnostných témach. Do prekrikovania a vzájomných útokov kandidátov zasahovala dvojica moderátorov minimálne.

Vnútorná bezpečnosť a islamský terorizmus

Marine Le Penová dlhodobo presadzuje vyhostenie 11.000 ľudí, ktorí majú podľa francúzskych tajných služieb kontakty s teroristami. Tejto téme sa podľa nej Emmanuel Macron v programe nevenuje.

"Je potrebné zastaviť financovanie islamských radikálov zo zahraničia, napríklad zo Saudskej Arábie a Kataru," vyhlásila kandidátka Národného frontu (FN). Tiež navrhuje zatvorenie salafistických mešít na francúzskom území a zákaz radikálnych spoločenských a športových organizácií blízkych radikálnemu islamu.

Macronovi pripomenula jeho straníka Mohammeda Saoua. Ten na sociálnej sieti v súvislosti s útokom na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo povedal: "Ja nie som Charlie a nikdy nebudem Charlie." Macron ho najprv bránil, ale neskôr ho zbavil straníckych funkcií.

Líder hnutia Vpred! súperke oponoval, že boj proti terorizmu je jednou z jeho priorít. Chce posilniť spravodajské služby a zasahovať proti problémovým jednotlivcom, pri čom by sa spoliehal na spoluprácu s ostatnými členskými štátmi EÚ.

Odmietol plošné vyhostenie ľudí, ktorých tajná služba vyhodnotila ako problémových. Na druhej strane navrhol namiesto trestného stíhania pokutovanie menších trestných činov a priestupkov, napríklad krádeží.

Európska únia a eurozóna

Marine Le Penová zopakovala, že po zvolení by iniciovala rokovania s EÚ a je proti užšej ekonomickej integrácii. "Euro, to je mena bankárov, nie ľudu," zvolala kandidátka a vyslovila sa za návrat franku. Ten by podľa nej fungoval paralelne na vnútroštátnej úrovni popri eure v medzinárodných transakciách.

Exminister financií jej oponoval, že takýto systém "jednoducho nie je možný". Súperke položil otázku, ako by fungovali firmy, keby obchodovali v eurách a platili výplaty vo frankoch, pričom národná mena by mohla devalvovať.

Macron vyjadril názor, že plán jeho súperky by priniesol chaos a oslabenie francúzskej ekonomiky a priemyslu.

Medzinárodné vzťahy a Rusko

"Chcem silné Francúzsko, ktoré bude schopné garantovať mier, a chcem bojovať proti terorizmu," skonštatoval Macron. Vyjadril sa za partnerstvo s prezidentom USA Donaldom Trumpom a silný spoločný európsky trh.

Na Putina by tlačil, aby deeskaloval konflikt na Ukrajine a Le Penovej odkázal, že by ruskému prezidentovi "nebol podvolený ako ona".

Le Penová zas hlásala návrat k nezávislosti Francúzska v medzinárodnom systéme. "Francúzsko by malo rešpektovať všetky národy a ich spôsob vlády. Mali by sme udržiavať vzťahy s Ruskom i USA, treba hovoriť s každým," vyhlásila.

Na európskej úrovni vidí problém v nevyvážených vzťahoch medzi Nemeckom a Francúzskom. Paríž je podľa nej podvolený v rámci EÚ nemeckej ekonomike.

Počas prvej fázy debaty Le Penová svojmu súperovi vyčítala, že bol poradcom prezidenta a ministrom hospodárstva, ale nezrealizoval vtedy návrhy, ktoré teraz navrhuje v kampani.

Označila sa za ochrankyňu francúzskej kultúry a historického dedičstva. Spomenula problematiku vyslaných pracovníkov z ostatných členských štátov, ktorí podľa nej zarábajú na úkor Francúzov.

Macron jej zakontroval tvrdením, že Le Penová vkuse klame a nemá konštruktívny politický program.

V debate diskutovali Marine Le Penová a Emmanuel Macron o približne tucte tém. O budúcej hlave štátu Francúzi rozhodnú v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb.