Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzski Republikáni vyzývajú na zrušenie sankcií uvalených na Rusko

Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vodca francúzskych Republikánov Nicolas Sarkozy opakovane vyzýva na zblíženie s Moskvou a zmierlivejší postoj k nej.

Paríž 24. novembra (TASR) - Hlavná opozičná strana vo Francúzsku, Republikáni (LR), vyzvala prezidenta krajiny Francoisa Hollanda, aby podnikol kroky smerujúce k zrušeniu sankcií uvalených Európskou úniou na Rusko za jeho politiku voči Ukrajine.

Výzva Republikánov prišla v čase, keď sa Hollande zasadzuje za vytvorenie jednotnej veľkej koalície - aj s Ruskom - na boj s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS).

"Je to rozumný postoj," vysvetlil predseda poslaneckého klubu LR Christian Jacob po rokovaní poslancov strany. Uviedol, že si nevie predstaviť, že by sa krajiny v rámci veľkej koalície proti IS dohodli na výmene vojenských informácií či informácií tajných služieb, ale odmietajú vyvážať svoju poľnohospodársku produkciu do Ruska.

Ako pripomenula agentúra Reuters, vodca francúzskych Republikánov Nicolas Sarkozy opakovane vyzýva na zblíženie s Moskvou a zmierlivejší postoj k nej.

Hollande vo štvrtok odcestuje do Moskvy, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby s ním rokoval o boji proti terorizmu, ktorého terčom sa v posledných týždňoch stali obe krajiny - Rusko v podobe pádu dopravného lietadla s turistami počas letu nad Sinajskou púšťou v Egypte a Francúzsko sériou teroristických útokov z 13. novembra. Tieto tragédie si spolu vyžiadali vyše 350 obetí na životoch.

Európska únia v júni predĺžila platnosť sankcií uvalených na Rusko až do konca januára 2016. Ako dôvod uviedla, že mierové dohody z bieloruského Minska nie sú plne implementované. Od začiatku septembra až do nedávna obe strany konfliktu na východe Ukrajiny dodržiavali dohodu o prímerí, na ktorom sa dohodli koncom augusta v Minsku. V posledných dňoch sa však situácia v Donbase opäť vyostrila, čo vyvolalo znepokojenie medzinárodných pozorovateľov i garantov mierového procesu na Ukrajine - Francúzska a Nemecka.