Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzski výrobcovia odevov nechcú bavlnu z územia Islamského štátu

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Naznačili, že si chcú zachovať tvár a nie sú ochotní podporovať toto teroristické zoskupenie.

Brusel 4. septembra (TASR) - Niektorí francúzski výrobcovia odevov majú obavy, že bavlnené látky, ktoré používajú, pochádzajú z bavlny zozbieranej na územiach pod kontrolou džihádistov z Islamského štátu (IS). Naznačili, že si chcú zachovať tvár a nie sú ochotní podporovať toto teroristické zoskupenie, uviedla dnes belgická televízna stanica RTBF.

Podozrenie francúzskych výrobcov šiat vyplýva aj zo skutočnosti, že džihádisti prevzali pod kontrolu mnoho bavlníkových plantáží na území Sýrie.

Francúzsky expert na financovanie terorizmu Jean-Charles Brisard upozornil, že Islamský štát momentálne kontroluje 75 až 80 percent sýrskej produkcie bavlny. Sýria vyprodukuje 100.000 ton bavlny ročne a 10.000 ton vyváža najmä do Turecka. Skupina Islamský štát údajne zarába na tejto komodite tak, že časť vyprodukovanej bavlny posiela do zahraničia prostredníctvom pašeráckych sietí.

Turecko sa v tomto príbehu javí ako hlavná krajina, cez ktorú môže bavlna džihádistov smerovať ďalej na európske trhy. Turecko je druhým najväčším dodávateľom textilu do EÚ a ak sa na jeho územie dostáva pašovaná bavlna zo Sýrie, z území pod kontrolou džihádistov, je vysoko pravdepodobné, že značná časť európskych odevov by mala mať visačku "Vyrobené v Islamskom štáte", uviedla RTBF.

Emmanuelle Butaudová-Stubbsová, ktorá ako generálny delegát Zväzu textilného priemyslu vo Francúzsku zastupuje túto organizáciu zamestnávateľov v Bruseli v rámci Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV), však oponuje týmto názorom. Jej odhady nesúhlasia s Brisardovým tvrdením a vychádzajú z údajov Medzinárodného poradného výboru pre bavlnu (ICAC).

Butaudová-Stubbsová argumentuje tým, že od roku 2009 produkcia bavlny rapídne klesá. Kým v roku 2009 to bolo 600.000 ton, údaje za minulý rok naznačujú celosvetovú výrobu na úrovni 70.000 ton. Tvrdí, že v situácii, keď na území Sýrie prebiehajú boje, nemožno hovoriť o zlepšených podmienkach pre pestovanie bavlny a lepších hektárových výnosoch. Okrem toho je Sýria malým producentom bavlny v celosvetovom meradle a na export zvykla posielať iba malú časť dopestovanej bavlny, okolo 3000 ton ročne.

A ak by sa aj celý export "džihádistickej" bavlny dostal do Turecka, predstavoval by zhruba jedno až päť percent celoročnej spotreby Turecka.