Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a Británia si pripomenuli 120. výročie Srdečnej dohody

Británia a Francúzsko si v pondelok pripomenuli 120. výročie podpisu tzv. Srdečnej dohody (Entente Cordiale) bezprecedentným spôsobom - ich jednotky si vymenili stráže pred sídlami hláv štátov - francúzskeho prezidenta a britského kráľa v pondelok 8. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Ich jednotky si vymenili stráže pred sídlami hláv štátov - francúzskeho prezidenta a britského kráľa.

Paríž 8. apríla (TASR) - Británia a Francúzsko si v pondelok pripomenuli 120. výročie podpisu tzv. Srdečnej dohody (Entente Cordiale) bezprecedentným spôsobom - ich jednotky si vymenili stráže pred sídlami hláv štátov - francúzskeho prezidenta a britského kráľa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Srdečná dohoda z 8. apríla 1904 symbolizovala spečatenie vzťahov medzi Britániou a Francúzskom, naštrbených napoleonskými vojnami, a dodnes sa považuje za základ spojenectva medzi týmito dvomi členmi Severoatlantickej aliancie.

Pred parížskym Elyzejským palácom vystriedalo 16 príslušníkov roty Coldstream Guards číslo sedem britského veľvyslanectva francúzskych kolegov z prvého pešieho pluku. Francúzsky prezident Emmanuel Macron si výmenu pozrel v pondelok ráno v sprievode britskej veľvyslankyne Menny Rawlingsovej.

"Je to prvýkrát v histórii Elyzejského paláca, čo boli na tento vojenský rituál pozvaní zahraniční vojaci," uviedol podľa AFP nemenovaný francúzsky predstaviteľ.

Dva oddiely prvého a druhého pešieho pluku Francúzskej republikánskej gardy sa zase zapojili do slávnostnej výmeny stráží pred Buckinghamským palácom v Londýne - sídle britského kráľa Karola III.

Francúzsko sa tak stalo prvou krajinou mimo Spoločenstva národov, zahŕňajúceho bývalý britské kolónie a domíniá, ktoré tak učinilo. Na ceremoniáli sa zúčastnil vojvoda z Edinburghu princ Edward s manželkou Sophiou i francúzska veľvyslankyňa Hélne Duchneová.

"Aj po brexite (vystúpenie Británie z Európskej únie) a po návrate vojny do Európy je Srdečná dohoda (Entente cordiale) istým spôsobom základným kameňom..., ktorý nám umožňuje udržať bilaterálne vzťahy," povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v príhovore zverejnenom na sociálnej sieti X.

Britský minister zahraničných vecí David Cameron a jeho francúzsky náprotivok Stéphane Séjourné v spoločnom článku zverejnenom v nedeľu večer oslavovali úzke priateľstvo ich krajín a napísali, že je kľúčové, aby NATO zabezpečilo, že Ukrajina neprehrá svoj boj o odrazenie prebiehajúcej ruskej invázie.

"Británia a Francúzsko, dvaja zakladajúci členovia NATO a európske jadrové mocnosti, majú zodpovednosť za to, aby Aliancia zvládla výzvy, ktoré pred ňou stoja," napísali šéfovia britskej a francúzskej diplomacie v denníku Telegraph. "Musíme urobiť ešte viac, aby sme zabezpečili porážku Ruska. Svet nás sleduje - a bude nás súdiť, ak zlyháme."