Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Abdeslam, podozrivý z útokov v Paríži, prvýkrát prelomil mlčanie

Na kresbe zo súdnej siene je Salah Abdeslam počas súdneho procesu v Bruseli 5. februára 2018. Jediný preživší člen džihádistických kománd, ktoré útočili 13. novembra 2015 v Paríži, predstúpil v pondelok 5. februára v Bruseli pred súd, pred ktorým sa zodpovedá za pokus o vraždu v prestrelke s políciou v bruselskej štvrti Forest. K tejto prestrelke došlo týždeň pred bombovými útokmi v Bruseli z 22. marca 2016 a Abdeslamovi sa podarilo uniknúť. Foto: TASR/AP

Je údajne jediným preživším zo skupiny teroristov z militantnej organizácie Islamský štát, ktorí zorganizovali útoky na viacerých miestach Paríža večer 13. novembra 2015, keď zahynulo 130 ľudí.

Paríž 9. marca (TASR) - Salah Abdeslam, kľúčový podozrivý z teroristických útokov v Paríži z novembra 2015, sa prvýkrát rozprával s francúzskymi vyšetrovateľmi. V piatok to uviedol zdroj blízky prípadu.

Avšak Abdeslam prelomil mlčanie iba v tom, že vyhlásil, že iný muž, obvinený z napomáhania Abdeslamovi pri úteku pred políciou, je nevinný, dodal zdroj.

Abdeslam, francúzsky občan, je údajne jediným preživším zo skupiny teroristov z militantnej organizácie Islamský štát (IS), ktorí zorganizovali útoky na viacerých miestach Paríža večer 13. novembra 2015, keď zahynulo 130 ľudí.

Chytili ho v Bruseli v marci 2016 a nasledujúci mesiac vydali do Francúzska.

Tento Francúz je takisto obžalovanou osobou v prebiehajúcom prípade v Belgicku, kde je s ďalším podozrivým obvinený z pokusu o vraždu. Údajne sa totiž zapojil do prestrelky s políciou v deň, keď ho zatkli, pripomenula tlačová agentúra DPA.