Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzske vzdušné sily dnes podnikli zatiaľ najväčšie nálety v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zaútočili aj na výcvikové tábory Islamského štátu v Sýrii.

Paríž 16. novembra (TASR) - Francúzske vzdušné sily podnikli dnes svoje zatiaľ najväčšie nálety v Sýrii, ktorých terčom bola bašta militantnej organizácie Islamský štát (IS) v meste Rakka. K náletom došlo dva dni po tom, ako sa IS prihlásila ku koordinovaným útokom v Paríži, pri ktorých zahynulo vyše 130 ľudí.

Na leteckých útokoch sa v nedeľu večer podieľalo desať vojenských lietadiel, ktoré zhodili 20 bômb, oznámilo francúzske ministerstvo obrany. Misiu spustili súbežne zo Spojených arabských emirátov a Jordánska.

Pri operácii vykonanej v koordinácii s vojenskými silami USA zasiahli francúzske lietadlá veliteľské centrum, náborové stredisko džihádistov, sklad zbraní a výcvikový tábor, uviedlo ministerstvo podľa agentúr Reuters a DPA.

Francúzske vojenské letectvo sa zúčastňuje na náletoch na pozície IS v Iraku už od septembra 2014 ako súčasť Spojenými štátmi vedenej koalície. Od septembra tohto roka bombardovali francúzske lietadlá viackrát aj pozície v Sýrii.

Ministri obrany Francúzska a USA sa v nedeľu dohodli na posilnení spolupráce v boji proti IS. Podľa Pentagónu hovorili americký minister Ashton Carter a jeho francúzsky rezortný kolega Jean-Yves Le Drian v telefonáte o "konkrétnych opatreniach", ktoré by armády oboch krajín mali podniknúť "na zintenzívnenie úzkej spolupráce".

Zaútočili na výcvikové tábory IS v Sýrii

Pri mohutných leteckých útokoch, ktoré v noci nadnes pravdepodobne uskutočnili francúzske vzdušné sily, bol v severosýrskom meste Rakka a jeho okolí zasiahnutý zbrojný sklad a dva výcvikové tábory patriace Islamskému štátu (IS). Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) zaznelo v oblasti Rakky, ktorá je neoficiálnou baštou IS, najmenej 30 výbuchov.

Bezprostredne po útokoch nebolo jasné, či výbuchy spôsobili letecké bomby, alebo iné druhy zbraní. Islamský štát vydal nariadenia obmedzujúce voľný pohyb osôb v Rakke, preto je získavanie informácií v tomto meste obťažné, uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.