Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Francúzsko: Cameron prisľúbil 22 miliónov eur na riešenie pre Calais

Na snímke britský premiér David Cameron. Foto: TASR/AP

Migrantov by tamojšie úrady chceli presunúť do neďalekých vyhrievaných obytných kontajnerov či prípadne iných prijímacích centier a tiež ich presvedčiť, aby sa o azyl uchádzali vo Francúzsku.

Paríž 3. marca (TASR) - Britský premiér David Cameron prisľúbil finančnú pomoc pri riešení čoraz vyhrotenejšej situácie ohľadne migrantov v severofrancúzskom meste Calais. Vyjadril sa tak po dnešnom stretnutí s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v meste Amiens v severnom Francúzsku, uviedla agentúra DPA.

Francúzske úrady začali tento týždeň odstraňovať časť rozsiahleho utečeneckého tábora v okolí prístavného mesta Calais, ktorý je domovom tisícok ľudí snažiacich dostať do Británie cez Lamanšský prieliv.

Migrantov by tamojšie úrady chceli presunúť do neďalekých vyhrievaných obytných kontajnerov či prípadne iných prijímacích centier a tiež ich presvedčiť, aby sa o azyl uchádzali vo Francúzsku. Mnohí z nich sa však miesto zdráhajú opustiť pre to, že v ňom vidia najľahšiu možnosť, ako sa dostať do Británie.

Cameron dnes povedal, že Londýn popri predchádzajúcich záväzkoch vyčlení na pomoc Calais 17 miliónov libier (približne 22 miliónov eur). Hollande však varoval, že by sa súčasný stav mohol zmeniť, ak by sa Británia rozhodla z EÚ vystúpiť.

"Ak Británia odíde z EÚ, bude to mať dôsledky... vrátane toho, ako sa bude riešiť situácia ohľadne migrantov," povedal Hollande.

Francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron ešte pred dnešným britsko-francúzskym summitom varoval, že ak sa britskí voliči v júnovom referende vyslovila za vystúpenie Británie z EÚ, Francúzsko prestane s kontrolou migrantov v severofrancúzskom prístave Calais a umožní im odchod do Británie.