Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Na český autobus vo Francúzsku strieľali. Hlásia zranených

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Incident sa stal na diaľnici A7 a podľa prvých informácií vyšetrovateľov páchateľ strieľal z premostenia diaľnice. České veľvyslanectvo je v spojení s políciou na mieste nehody.

Paríž/Praha 5. júna (TASR) - Český autobus, ktorý sa vracal zo Španielska, zasiahli v sobotu večer na juhu Francúzska dve strely pravdepodobne z loveckej zbrane. Incident potvrdilo české veľvyslanectvo v Paríži. Črepiny skla poranili šesť zo 70 cestujúcich, informoval server Novinky cz. s odvolaním sa na web FranceBleu.

Poschodový autobus s českými občanmi, konkrétne stredoškolákmi, sa vracal podľa francúzskych médií z Barcelony, zo školského výletu.

Podľa dostupných informácií strieľal útočník v sobotu okolo 22.30 hod z premostenia diaľnice A7 v Saulce-sur-Rhone v okolí Montélimaru. Prvá guľka prerazila predné sklo autobusu, v ktorom cestovalo 70 ľudí, druhá potom jeho zadné sklo.

Informoval o tom internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na francúzsky web FranceBleu, ako aj české ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa jeho hovorkyne Ireny Valentovej došlo už v noci ku kontaktovaniu zastupiteľského úradu ČR v Paríži. Tamojšia ambasáda sa spojila s francúzskymi policajnými miestami, ktoré potvrdili incident asi 30 km od Valence.

Kým spomínaný francúzsky server uvádzal šesť zranených vrátane 54-ročnej ženy, ktorej črepina zasiahla oko, český rezort diplomacie má informácie iba o piatich ľahko zranených. Podľa ministerstva bola jedna zo zranených osôb hospitalizovaná v nemocnici vo Valence.

Český prepravca zabezpečil podľa informácií českých médií prepravu cestujúcich do ČR, a to v dvoch skupinách.

Nielen identita strelca, ale aj motív činu zatiaľ nie sú zatiaľ známe. Prípad je predmetom vyšetrovania francúzskej polície.