Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čo museli splniť francúzski prezidentskí kandidáti

Na snímke francúzski prezidentskí kandidáti, zľava konzervatívec Francois Fillon , centrista Emmanuel Macron, ľavičiar Jean-Luc Mélenchon, líderka Národného frontu (FN) Marine Le Penová a ľavičiar Benoit Hamon počas pondelňajšej televíznej debaty v Aubervilliers na okraji Paríža 20. marca 2017. Foto: TASR/AP

O prezidentský úrad sa môže uchádzať francúzsky občan starší ako 18 rokov, ktorý musí mať za sebou vojenskú alebo civilnú službu

Paríž 21. apríla (TASR) – V nedeľu 23. apríla sa o hlasy francúzskych voličov bude uchádzať 11 prezidentských kandidátov. Na to, aby mohli kandidovať, museli splniť niekoľko podmienok. A jasné pravidlá platia aj pre viac než 47 miliónov voličov.

O prezidentský úrad sa môže uchádzať francúzsky občan starší ako 18 rokov, ktorý musí mať za sebou vojenskú alebo civilnú službu. Na potvrdenie kandidatúry musí získať 500 podpisov od priamo volených verejných činiteľov – napríklad starostov, poslancov francúzskeho alebo európskeho parlamentu -, ktorých je celkovo približne 47.000. Päť stoviek podpisov musí byt z najmenej 30 rôznych departementov alebo francúzskych zámorských oblastí. Cieľom opatrenia je zredukovať počet prezidentských kandidátov.

Na základe referenda o zmene ústavy z roku 2000 sa skrátil prezidentský mandát zo siedmich na päť rokov.

Ústavnej rade musí prezidentský kandidát predložiť majetkové priznanie, ktoré je následne zverejnené. Kandidát sa tiež zaväzuje, že v prípade zvolenia do úradu podá majetkové priznanie i na konci funkčného obdobia. Tiež si musí viesť účet vyhradený na prezidentskú kampaň, ktorý je podrobený kontrole.

Voliť môžu francúzski občania, ktorí najneskôr deň pred voľbami dovŕšili 18 rokov. Hlasovať môžu aj Francúzi žijúci v zahraničí, ak sa do konca minulého roka ohlásili na príslušnom veľvyslanectve. Svoj hlas odovzdajú na francúzskej ambasáde. V Amerike, francúzskej Polynézii a zámorských oblastiach budú Francúzi voliť už v sobotu.

Celkovo bude voliť viac než 47 miliónov Francúzov v 66.546 volebných miestnostiach. Tie budú otvorené od 08.00 h ráno do 19.00 h večer.

Francúzsky minister vnútra Matthias Fekl avizoval, že v nedeľu bude okolo volebných miestností hliadkovať viac ako 50.000 policajtov a vojakov. Francúzsko posilnilo aj kybernetickú bezpečnosť, aby zabránilo prípadným útokom hakerov pri odosielaní výsledkov z jednotlivých volebných miestností. Všetky čiastkové výsledky budú zhromažďované a spätne overované na ministerstve vnútra. Oficiálne výsledky ohlásil Ústavná rada v stredu 26. apríla.

Ak ani jeden z 11 kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, čo je podľa prieskumov pravdepodobné, dvaja najúspešnejší kandidáti postúpia do druhého kola, ktoré bude 7. mája.