Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demonštrácie študentov lýceí vo Francúzsku sa vystupňovali

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Žiaci lýceí protestujú najmä proti zmenám v skladaní maturitnej skúšky, znižovaniu počtu stredoškolských učiteľov, zmenám v prijímaní na vysoké školy a znovuzavedeniu povinnej vojenskej služby.

Paríž 4. decembra (TASR) - Protesty študentov francúzskych lýceí proti plánovaným zmenám vo vzdelávaní sa v utorok zintenzívnili. Došlo k viacerými incidentom, pri ktorých mladí demonštranti podpálili budovy, alebo sa dostali do násilných potýčok s políciou, informovala agentúra Reuters.

Podľa miestnych úradov horela v utorok časť Lycéa Saint-Exupéryho v meste Blagnac pri Toulouse na juhozápade Francúzska. K násilným potýčkam došlo aj v mestách Lyon, Marseille, Bordeaux či Orléans. Čiastočne alebo úplne zablokovaných bolo celkovo vo Francúzsku okolo 100 lýceí vrátane škôl v mestách Créteil a Versailles pri Paríži.

Výtržnosti sa diali aj na Lýceu Victora Huga v Marseille, pred ktorého budovou založili žiaci niekoľko ohňov. Proti zhromaždenému davu žiakov neskôr zakročila poriadková polícia, ktorá ich rozohnala použitím slzotvorného plynu, informovala agentúra AP.

Žiaci lýceí protestujú najmä proti zmenám v skladaní maturitnej skúšky, znižovaniu počtu stredoškolských učiteľov, zmenám v prijímaní na vysoké školy a znovuzavedeniu povinnej vojenskej služby.

Študenti sa podľa agentúry Reuters za ostatný týždeň pozvoľna pridávali aj k protestom tzv. žltých viest proti zvyšovaniu daní a životných nákladov vo Francúzsku.

Toto hnutie tzv. žltých viest malo spočiatku formu blokád ciest, veľkoskladov pohonných hmôt či dôležitých objektov infraštruktúry, postupne sa však v niektorých oblastiach výrazne zradikalizovalo a prerástlo do stretov s policajtmi. Doposiaľ najväčšie násilnosti sa odohrali uplynulú sobotu v Paríži.

V reakcii na sobotné násilnosti francúzsky premiér Édouard Philippe v utorok oznámil pozastavenie od januára plánovaného zvyšovania daní z pohonných látok, ktoré bude podľa jeho slov odložené o šesť mesiacov.