Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

F. Hollande navrhuje za francúzskeho eurokomisára Pierra Moscoviciho

Pierre Moscovici Foto: TASR/AP

Hollandovo rozhodnutie v otázke národného eurokomisára ukončí špekulácie, ktoré trvajú už niekoľko týždňov.

Brusel 29. júla (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande údajne už oznámil francúzskeho kandidáta na post eurokomisára.

Prezident mal informovať zvoleného predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera, že francúzskym členom exekutívy EÚ bude bývalý socialistický minister financií Pierre Moscovici.

Francúzske internetové médiá dnes uviedli, že oficiálny list s Moscoviciho nomináciou bude zaslaný 31. júla, aby Juncker mal v priebehu augusta dostatok času na prerozdeľovanie portfólií v EK.

Juncker by mal oboznámiť premiérov a prezidentov členských krajín o rozdelení funkcií v komisii 30. augusta, keď sa v Bruseli uskutoční mimoriadny summit EÚ, zameraný na dotvorenie personálneho obsadenia najvýznamnejších funkcií v administratíve EÚ.

Hollande už potvrdil, že by si pre Francúzsko želal post podpredsedu EK a pozíciu komisára pre hospodárske záležitosti. Avšak zatiaľ nie je jasné, či Moscovici tento post aj získa, keďže nemecký minister financií Wolfgang Schäuble má výhrady voči myšlienke poveriť Francúzsko zodpovednosťou za dodržiavanie rozpočtovej disciplíny v EÚ.

Hollandovo rozhodnutie v otázke národného eurokomisára ukončí špekulácie, ktoré trvajú už niekoľko týždňov. Domáce médiá uvádzali viacero uchádzačov o post eurokomisára, vrátane bývalej trojnásobnej ministerky Elisabeth Guigouovej a europoslankyne a zároveň šéfky Výboru pre zahraničné veci v Národnom zhromaždení Pervenche Beresovej.

Úvahy o nominácii ženských kandidátok mali svoju logiku, lebo Juncker členské štáty žiada o viac žien v Európskej komisii. Spomedzi krajín, ktoré doteraz nemali jasného kandidáta na eurokomisára, vyhovela Junckerovej žiadosti iba Česká republika, keď do Bruselu navrhla liberálnu ministerku pre miestny rozvoj Věru Jourovú.