Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Francúzsko evakuovalo z Pásma Gazy ďalších 42 ľudí

Palestínčan zachraňuje veci po izraelskom útoku v meste Rafah na juhu Pásma Gazy 10. februára 2024. Foto: TASR/AP

Evakuácia prebehla cez hraničný priechod Rafah medzi Pásmom Gazy a Egyptom, priblížilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

Paríž 13. februára (TASR) - Na žiadosť Paríža bolo v pondelok z Pásma Gazy evakuovaných 42 ľudí vrátane francúzskych občanov a zamestnancov francúzskeho kultúrneho inštitútu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

Evakuácia prebehla cez hraničný priechod Rafah medzi Pásmom Gazy a Egyptom, priblížilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že na žiadosť Paríža bolo z palestínskej enklávy, kde prebiehajú boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, evakuovaných už viac ako 200 ľudí.

Francúzsky rezort diplomacie uviedol, že najnovšia evakuácia bola zabezpečená s pomocou francúzskych úradov. Ľudia boli po prekročení hraníc odovzdaní francúzskemu diplomatickému personálu v Egypte a väčšina z nich má byť repatriovaná do Francúzska.

Paríž požiadal Izrael, aby prijal "konkrétne opatrenia na ochranu" civilistov v Pásme Gazy.

AFP s odvolaním na diplomatický zdroj napísala, že v Pásme Gazy zomrel pred niekoľkými dňami v dôsledku nedostatočnej liečby učiteľ, ktorý 20 rokov pracoval v tamojšom francúzskom inštitúte.