Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzsky exminister Cahuzac dostal tri roky väzenia za podvody

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Navyše mu na päť rokov zakázal kandidovať na akúkoľvek volenú funkciu. Exminister sa mal dopustiť trestných činov "mimoriadnej" závažnosti.

Paríž 8. decembra (TASR) - Na tri roky väzenia za daňové podvody odsúdil dnes trestný súd v Paríži bývalého francúzskeho ministra pre rozpočet Jéroma Cahuzaca. Navyše mu na päť rokov zakázal kandidovať na akúkoľvek volenú funkciu. Exminister sa mal dopustiť trestných činov "mimoriadnej" závažnosti.

Súd sa tak stotožnil s požiadavkou prokuratúry, ktorá pre exministra žiadala práve tri roky odňatia slobody nepodmienečne so zdôvodnením, že Cahuzac obetoval "všetky princípy ziskuchtivosti".

Cahuzaca vymenoval do funkcie francúzsky prezident Francois Hollande v roku 2012. Čoskoro nato si získal renomé svojím bojom proti zahraničným daňovým rajom využívaným majetnými ľuďmi, píše stanica BBC.

Niekdajší úspešný plastický chirurg však v roku 2013 odstúpil po tom, ako vyšlo najavo, že disponoval nepriznaným bankovým kontom vo Švajčiarsku a klamal o ňom. Škandál vyvolal verejné pobúrenie a Hollandovi spôsobil problémy.

Hollande, ktorý boj proti daňovým únikom boháčov považoval za jednu zo svojich priorít, následne nariadil všetkým ministrom, aby zverejnili výšku svojho osobného majetku.

Zistilo sa, že Cahuzac mal na utajenom účte približne 600.000 eur. Za svoje konanie sa ospravedlnil a vyhlásil, že sa stal obeťou "špirály klamstiev". Za daňové úniky odsúdili aj jeho exmanželku Patriciu Menardovú.

Súd uložil pokutu 1,8 milióna eur aj ženevskej banke Reyl za to, že viedla Cahuzacov utajený účet. Exmanželia presunuli do zahraničia celkovo 3,5 milióna eur z lukratívneho podnikania v oblasti transplantácie vlasov. Údajne disponovali aj tajným účtom v Singapure.

Cahuzacov právnik Jean Veil oznámil, že exminister sa proti verdiktu odvolá.