Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Expremiér Valls sa v prezidentských voľbách rozhodol pre Macrona

Manuel Valls, archívne foto. Foto: TASR/AP

Medzičasom sa už Macron vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 poďakoval Vallsovi za jeho podporu a ubezpečil ho, že bude "garantom nových tvárí a postupov v politike".

Paríž 29. marca (TASR) - Bývalý francúzsky premiér Manuel Valls v prvom kole nadchádzajúcich prezidentských voľbách podporí centristického kandidáta Emmanuela Macrona. Valls to uviedol dnes vo vysielaní spravodajskej televízie BFMTV.

Na otázku, či by hlasoval za Macrona, Valls odpovedal kladne. "Áno, pretože sa domnievam, že by sme nemali dovoliť žiadne ohrozenie republiky, budem hlasovať za Emmanuela Macrona," vyhlásil Valls, ktorý však súčasne uviedol, že toto jeho rozhodnutie nie je prejavom spojenectva, ale zodpovednosti.

Spresnil, že ho prijal vzhľadom na "morálny kolaps kandidatúry Francoisa Fillona, krízu ľavice a marginalizáciu nášho kandidáta Benoita Hamona".

Samotný Valls vyšiel ako porazený z druhého kola primárok vládnucej Socialistickej strany. Oficiálnym kandidátom socialistov sa stal exminister školstva Benoit Hamon, ktorý je však v predvolebných prieskumoch až na piatom mieste.

Medzičasom sa už Macron vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 poďakoval Vallsovi za jeho podporu a ubezpečil ho, že bude "garantom nových tvárí a postupov v politike".

Valls pritom ešte pred dvoma týždňami dementoval správy francúzskych médií, že chce podporiť Macronovu kandidatúru. Rovnako odmietol podporiť aj svojho spolustraníka Hamona. V rozhovore pre francúzsky týždenník Paris Match z 14. marca Valls vyhlásil, že "nemôže podporiť Benoita Hamona, pretože nevzbudzuje nadšenie".

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý na objednávku spoločnosti France Télévisions a rozhlasovej stanice Radio France urobil a v utorok zverejnil inštitút Ipsos-Sopra Steria by prvé kolo volieb vyhrala Le Penová so ziskom 25 percent hlasov. Macron by skončil na druhom mieste s 24 percentami.

Tretie miesto patrí kandidátovi konzervatívcov Francoisovi Fillonovi (18%). Štvrtý by skončil kandidát krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon (14%) nasledovaný Hamonom s 12 percentami.

Francúzske prezidentské voľby sa budú konať v dvoch kolách - 23. apríla a 7. mája.