Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Francúzski farmári na protest blokujú hranice s Nemeckom

Na snímke farmár blokuje vstup do krajiny v pondelok 27. júla 2015 vo Francúzsku. Foto: TASR/AP/Christian Lutz

Protest sa začal v nedeľu na šiestich cestách vedúcich do Nemecka.

Paríž 27. júla (TASR) - Farmári v regióne Alsasko na severe Francúzska na protest proti klesajúcim cenám potravín zablokovali hranice s Nemeckom, aby tak zabránili nákladiakom vezúcim poľnohospodársku produkciu vo vstupe do krajiny. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Odborový zväz farmárov FNSEA pre miestne médiá uviedol, že "200 až 300 kamiónov" už na hraniciach zastavili, pretože "narúšali súťaž".

Protest sa začal v nedeľu na šiestich cestách vedúcich do Nemecka. Zvolali ho nahnevaní farmári, ktorí vyhlasujú, že mzdy za prácu v Nemecku sú značne nízke z dôvodu využívania východoeurópskych pracovníkov.

K zastaveniu dopravy na hraniciach farmári využili približne 50 traktorov, pričom na mieste kontrolujú kamióny z Nemecka a posielajú ich nazad. Osobné automobily však za hranicu púšťajú.

Protestná akcia by mala prebiehať do dnešných popoludňajších hodín, uviedli odborári. Podľa očakávaní by sa do nej malo zapojiť približne 1500 farmárov.

Farmári protestujú proti nízkym cenám mäsa a mliečnych výrobkov. Uviedli tiež, že vládna pomoc vo výške 600 miliónov eur im dostatočne nepomohla.

Podľa údajov ministerstva poľnohospodárstva je vo Francúzsku na pokraji bankrotu približne 20.000 farmárov.