Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Farmári zablokovali parížsky bulvár Champs-Élysées

Protest farmárov v Paríži. Foto: TASR/AP

Farmári vyjadrovali nespokojnosť predovšetkým so zákazom kontroverzného herbicídu, ktorý sa hojne využíva v poľnohospodárstve.

Paríž 22. septembra (TASR) - Francúzski poľnohospodári dnes na protest proti politike vlády zablokovali známy parížsky bulvár Champs-Élysées. Informoval o tom server TheLocal.fr.

Farmári vyjadrovali nespokojnosť predovšetkým so zákazom kontroverzného herbicídu, ktorý sa hojne využíva v poľnohospodárstve. Vláda prezidenta Emmanuela Macrona ho chce zakázať pre obavy z jeho možných karcinogénnych účinkov.

Približne 250 demonštrantov dnes v čase rannej dopravnej špičky zastavilo dopravu na časti rušnej triedy Champs-Élysées, ktorú nespokojenci zasypali senom. Polícia vyzvala vodičov, aby sa miestu konania protestu radšej vyhli.

Poľnohospodári sa zišli na bulvári už pred východom Slnka a políhali si na cestu, ktorú si vystlali senom. "Macron zabíja farmárov," znel jeden z hlavných sloganov protestu.

Medzi jeho účastníkov podľa agentúry AP prišiel aj francúzsky minister životného prostredia Nicolas Hulot, aby si vypočul ich požiadavky. Delegáciu poľnohospodárov mal v priebehu dňa prijať v Elyzejskom paláci aj prezident Macron.

Bezpečnosť a verejný poriadok počas protestu zaisťovali kovové bariéry a desiatky ozbrojených policajtov.