Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bayrou sa vzdal prezidentskej kandidatúry, podporí Macrona

Centristický prezidentský kandidát Francois Bayrou. Foto: TASR/AP

V dvoch februárových prieskumoch spoločnosti Elabe získal F. Bayrou šesť, respektíve päť percent hlasov voličov a skončil na šiestom mieste.

Brusel 22. februára (TASR) – Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron prijal ponuku spolupráce od Francoisa Bayroua, ktorý sa kandidatúry vzdal. Macron sľúbil, že bude dodržiavať štyri podmienky spolupráce prednesené jeho novým spojencom.

"Spojenectvo navrhnuté Francoisom Bayrouom je založené hodnotách a nápadoch, je v úplnom súlade s naším postojom založeným na obrode a zjednotení, preto som jeho ponuku prijal," citoval Macrona francúzsky denník Le Parisien.

Bayrou bol k svojmu novému spojencovi v uplynulých mesiacoch viackrát kritický a má blízko k pravici. Počas straníckych primárok podporoval neúspešného Alaina Juppého. Neskôr v kuloároch zaznievalo, že podporí Francoisa Fillona, čo sa nepotvrdilo.

Napokon vyjadril Bayrou podporu bývalému členovi vládnej Socialistickej strany (PS) a exministrovi hospodárstva Macronovi. Spoločne chcú preklenúť zaužívané politické rozdelenie na pravicu a ľavicu.

Macron, líder hnutia Vpred! (En Marche!), označil rozhodnutie Bayroua vzdať sa kandidatúry a podporiť ho za "odvážne gesto" a "prejav zmyslu pre zodpovednosť a verejný záujem". Prijal aj jeho štyri podmienky, ktoré zverejnil denník Le Parisien.

Bayrou žiada "reálnu alternatívu a zmenu" a nepáči sa mu blízkosť hnutia Vpred! k niektorým ľuďom spätým s vládnou PS. Chce do verejného života vniesť viac morálky, bojovať proti konfliktom záujmov a presadzovať politiku založenú na priestore pre úspešných a istotách pre biednych. Pri voľbách navrhuje prevahu pomerného systému nad väčšinovým.

Na čele sondáží sa pred aprílovým prvým kolom prezidentských volieb drží Marine Le Penová. V prieskumoch jej vyjadruje podporu viac ako štvrtina opýtaných. V prvom kole volieb ju prieskumy pasujú do roly víťazky, v druhom by zrejme utrpela prehru nezávisle od toho, kto by bol jej súperom.