Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident Hollande navštívil ebolou postihnutú Guineu

Francois Hollande a guinejský prezident Alpha Omar Conde prichádzajú do nemocnice v Konakry. Foto: TASR/AP

Francúzsko svojej bývalej kolónii prisľúbilo 100 miliónov eur na financovanie ďalších zdravotníckych a školiacich stredísk v boji proti ebole.

Konakry/Freetown 28. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval na "dostatočné kroky" v boji proti ebole v Guinei, ktorú dnes navštívil ako prvý západný líder od vypuknutia epidémie nebezpečného vírusového ochorenia v západnej Afrike.

V Guinei si ebola vyžiadala už 1260 obetí na životoch. Francúzsko svojej bývalej kolónii prisľúbilo 100 miliónov eur na financovanie ďalších zdravotníckych a školiacich stredísk v boji proti ebole.

"Ak budú podniknuté nedostatočné kroky proti ebole, vírus sa bude naďalej šíriť," uviedol Hollande v panelovej diskusii v guinejskej metropole Konakry. Zvýšené úsilie proti ebole povedie aj k "menšej hrozbe pre zvyšok sveta", citovala ho agentúra DPA.

Hollande, ktorého podľa agentúry DPA vítali v Guinei tisíce ľudí zhromaždených popri cestách i francúzski zdravotníci, navštívil tiež najväčšiu nemocnicu v krajine a viedol rozhovory s prezidentom Alphom Condém.

Podľa poslednej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je situácia v tejto západoafrickej krajine stabilizovaná. V susednej Libérii sa počet nákaz znižuje, šírenie eboly však pokračuje vo veľkých častiach Sierry Leone.