Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku hlásia už 674 úmrtí, parlament vyhlásil stav núdze

Policajti kontrolujú ľudí pred vstupom na trh 20. marca 2020 v Paríži. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Francúzske úrady vyzývajú obyvateľstvo na trpezlivosť, pokým sa prejavia pozitívne dôsledky prísnych karanténnych opatrení.

Paríž 22. marca (TASR) - Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 112 ľudí. Celkový počet obetí nákazy sa tak v krajine vyšplhal na 674, informovala v nedeľu agentúra AFP.

Vo Francúzsku doposiaľ celkovo potvrdili 16.018 prípadov infekcie koronavírusom. Skutočný počet infikovaných sa však odhaduje na desaťtisíce. Každý deň sa v krajine vykonáva zhruba 4000 testov.

Rovnaký nárast počtu obetí (112) hlásili z Francúzska aj v sobotu; 7240 nakazených pacientov leží v nemocniciach.

Obe komory francúzskeho parlamentu v nedeľu schválili vyhlásenie "stavu zdravotnej núdze". Opatrenie vychádza z legislatívy prijatej po teroristických útokoch vo Francúzsku z roku 2015.

Stav núdze dáva vláde väčšie právomoci v boji proti epidémii, okrem iného jej umožňuje podporovať postihnuté firmy a tiež odložiť druhé kolo komunálnych volieb. Vyhlásený bol na dva mesiace s možnosťou ďalšieho predĺženia.

Na dodržiavanie zákazu vychádzania pre väčšinu obyvateľstva, ktorý platí vo Francúzsku od utorka poludnia, by mali začať dozerať aj vrtuľníky a drony. Výnimku zo zákazu predstavujú len nákupy, návštevy lekára a iné nevyhnutné prípady. Dovolené sú aj prechádzky so psami a individuálny beh.

Francúzske úrady vyzývajú obyvateľstvo na trpezlivosť, pokým sa prejavia pozitívne dôsledky prísnych karanténnych opatrení.