Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Opozícia sa obáva vyškrtnutia slov otec a matka zo zákonníka

Foto: TASR/AP

Návrh zákona o manželstvách osôb rovnakého pohlavia vyvolal v nedeľu jeden z najväčších protestov vo Francúzsku za posledné desaťročia, keď sa v Paríži zišlo približne pol milióna ľudí.

Paríž 17. januára (TASR) - Spory o zachovanie a frekvenciu slov "otec" a "matka" v občianskom zákonníku sprevádzali prerokúvanie návrhu zákona o manželstvách osôb rovnakého pohlavia členmi zákonodarnej komisie francúzskeho parlamentu. Informovali o tom dnes francúzske spravodajské servery.

Poslanci Zväzu za ľudové hnutie (UMP) práve tento jazykový problém označili za jeden z kľúčových bodov svojho boja proti návrhu zákona, ktorým sa otvorí cesta k tomu, aby homosexuáli žijúci vo Francúzsku mohli uzatvárať manželstvá.

Poslanec Hervé Mariton (UMP) vo svojom príspevku obvinil vládnych socialistov, že odstránením pojmov "otec" a "matka" z návrhu zákona chcú poprieť rozdielnosť pohlaví.

Jeho stranícky kolega Philippe Gosselin upozornil, že vo formulároch francúzskej železničnej spoločnosti SNCF už sú pôvodné kolónky "otec" a "matka" nahradené "rodič č.1" a "rodič č.2". "Toto chceme zastaviť," vysvetlil táboru vládnucich socialistov.

Ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová obvinila opozičnú UMP, že sa celé týždne snaží Francúzov presvedčiť, že vláda sa chystá slová "otec" a "matka" vyškrtnúť z občianskeho zákonníka. Vyhlásila, že v príslušných paragrafoch tieto termíny zostanú, ale podotkla, že by bolo "veľmi poľutovaniahodné z našej strany, keby sme sprístupnili manželstvo (homosexuálom) a nezohľadnili to v občianskom zákonníku". "Nesiahneme na tieto slová, keď to nebude nevyhnutné," ubezpečila.

Spravodajca k návrhu zákona Erwann Binet zo Socialistickej strany napokon ukončil debatu návrhom, aby sa v príslušných paragrafoch zákonníka uvádzalo "rodičia rovnakého pohlavia", namiesto "otec" a "matka".

Po schválení parlamentnou komisiou sa návrhom zákona o manželstvách ľudí rovnakého pohlavia začnú poslanci zaoberať na plenárnej schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.

Návrh zákona vyvolal v nedeľu jeden z najväčších protestov vo Francúzsku za posledné desaťročia, keď sa v Paríži zišlo približne pol milióna ľudí, ktorí požadovali od prezidenta Francoisa Hollanda, aby stiahol návrh reformného zákona a uskutočnil najprv celonárodnú debatu, kým sa zmení definícia manželstva.

Ako dnes informovali francúzske médiá, v súvislosti s demonštráciou parížska radnica zaslala na policajnú prefektúru faktúru vystavenú na 100.000 eur za poškodenie trávnatých plôch na Champ-de-Mars, ktorému sú na vine účastníci protestnej akcie. Tento krok vyvolal ostrú kritiku UMP na adresu radnice, na čele ktorej stojí Bertrand Delanoë - otvorene sa hlásiaci k svojej homosexualite a podporujúci sporný návrh zákona.