Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku vyčíňali Islamisti, na mieste nechali vlajku a hlavu

Snímka z videa, odvisielaného televíziou I Tele, zobrazuje záchranné vozidlá pred budovou továrne, kde terorista zabil muža odseknutím hlavy, v Saint-Quentin-Fallavier, Francúzsko, piatok 26. júna 2015 Foto: TASR/AP
Policajt stráži prechod prechodcov, zatiaľ čo reportér sa blíži k miestu, kde došlo k útoku v Saint-Quentin-Fallavier, Francúzsko, 26. júna 2015 Foto: TASR/AP
Polícia stojí vonku pred továrňou, kde bola nájdená hlava mŕtveho muža a vlajka Islamského štátu v Saint-Quentin-Fallavier, Francúzsko, 26. júna 2015 Foto: TASR/AP
Britský premiér David Cameron odchádza po prvom dni dvojdňového summitu EÚ v Bruseli 26. júna 2015. Foto: TASR/AP/Virginia Mayo

Najmenej jednu obeť a niekoľko zranených si dnes na juhovýchode Francúzska vyžiadal výbuch v priemyselnej továrni Air Products.

Paríž 26. júna (TASR) - Jednu obeť a niekoľko zranených si dnes na juhovýchode Francúzska vyžiadal výbuch v priemyselnej továrni Air Products.

Výbuch sa odohral v meste Saint-Quentin-Fallavier v departemente Isere. Podľa francúzskych médií šlo o atentát.

Podľa parížskeho prokurátora Francoisa Molinsa bol útočník miestnym vodičom nákladného auta. Pravidelne jazdil aj do továrne v mestečku Saint-Quentin-Fallavier a tamojší zamestnanci ho preto poznali.



Do areálu závodu vošiel na úžitkovom automobile, s ktorým narazil do budovy, kde boli uskladnené nádoby s plynom. V dôsledku nárazu došlo k výbuchu a následnému požiaru, pri ktorých utrpeli zranenia dvaja ľudia.

Francúzske úrady zadržali v súvislosti s dnešným útokom štyri osoby. Vo väzbe je predpokladaný páchateľ, jeho manželka, sestra a jeden ďalší podozrivý, oznámila agentúra AP.



Muž, ktorého bezhlavé telo sa našlo v blízkosti miesta výbuchu, bol šéfom dopravnej spoločnosti, pre ktorú páchateľ pracoval.

Polícia zatiaľ nepozná motív jeho konania a zatiaľ nevie ani to, či mal komplicov a či bol napojený na medzinárodné teroristické siete.

Americké veľvyslanectvo v Paríži po útoku vyzvalo občanov USA zdržiavajúcich sa vo Francúzsku na opatrnosť. Podľa francúzskej vlády však nateraz nič nenasvedčuje tomu, že by si útočník vybral továreň v Saint-Quentin-Fallavier preto, že ju vlastnila americká spoločnosť.

Na mieste činu, v továrni americkej firmy Air Products na výrobu priemyselných plynov, sa našlo bezhlavé telo a v jeho blízkosti dve zástavy s islamistickými nápismi v arabčine. Hlavu obete objavili vo vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov od tela, na plote okolo areálu továrne. Neďaleko od havarovaného auta sa našiel aj nôž.

Možného páchateľa vypočúvali

Francúzsky premiér Manuel Valls nariadil posilnenie ochrany všetkých citlivých objektov v regióne Rhône-Alpes, informovala spravodajská spoločnosť RTL s odvolaním sa na úrad vlády.



Výbuch a následný požiar sa odohral v továrni v meste Saint-Quentin-Fallavier v departemente Isere. Podľa francúzskych médií môže ísť o atentát a nie sú vylúčené ani ďalšie útoky.

Miestny denník Dauphiné Libéré informoval, že polícia už predviedla na výsluch asi 30-ročného muža, ktorý figuruje v databázach tajnej služby DGSI. Podľa RTL by mohlo ísť o páchateľa útoku.



Podľa očitých svedkov páchateľom predpokladaného útoku bol muž, ktorý do továrne vnikol so zástavou IS s ruke. Iné zdroje uvádzajú, že do areálu továrne prenikli dvaja muži s autom, ktoré najprv krúžilo po dvore a potom narazilo do uskladnených bômb so skvapalneným plynom.

Pri vchode do areálu sa našlo bezhlavé telo a pri ňom zástava IS, informovali francúzske médiá. Miestny denník Dauphiné Libéré spresnil, že hlavu obete našli na plote okolo areálu. Obeť nebola zamestnancom spoločnosti Air Products, tvrdia médiá. Jej totožnosť zisťujú policajní špecialisti.

Miesto činu polícia uzavrela a do oblasti presunula ďalšie posily. Z Paríža sa do Saint-Quentin-Fallavier presúvajú aj špecialisti na boj s terorizmom.


Výbuch v Isere vyšetrujú ako teroristický čin, Hollande sa vracia

Výbuch, ku ktorému došlo dnes ráno v továrni na výrobu priemyselných plynov na juhovýchode Francúzska, začal vyšetrovať úrad špeciálnej prokuratúry na boj s terorizmom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na francúzsku prokuratúru.

Podľa miestneho denníka Dauphiné Libéré by mohol byť páchateľom 30-ročný muž, ktorý figuruje v databázach tajnej služby DGSI. O osude druhého muža nie je zatiaľ nič známe. Polícia po ňom spustila pátranie aj za pomoci vrtuľníkov. Miesto činu a priľahlú oblasť polícia krátko po výbuchu uzavrela.



Vo vyhlásení, ktoré zverejnil prokurátor pre kauzy súvisiace s terorizmom, sa útok v Saint-Quentin-Fallavier označuje za teroristický čin spáchaný "teroristickou skupinou". Podľa výpovedí očitých svedkov jeden z mužov vykrikoval, že je sympatizantom extrémistickej skupiny Islamský štát.

O prípade bol informovaný aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý v súvislosti s najnovším vývojom ukončil svoju účasť na summite EÚ v Bruseli a vracia sa do Francúzska, informovala televízia France 2. Na 15.00 h SELČ bolo zvolané zasadnutie Rady obrany štátu, ktoré sa uskutoční v Paríži.

Pri incidente bolo zranených niekoľko ľudí, ktorí sú teraz v starostlivosti lekárov. Podľa RTL ľahšie zranenia utrpeli dve osoby. Mnohí zamestnanci továrne, ktorí boli očitými svedkami, utrpeli psychický šok a pre ich potreby bola zriadená bunka psychologickej pomoci.

Továreň Air Products v Saint-Quentin-Fallavier patrí rovnomennej americkej spoločnosti, ktorá sa venuje výrobe priemyselných plynov.

Francúzsky prezident Francois Hollande sa zastavil predtým, než na tlačovej konferencii summitu EÚ v Bruseli oznámil, že jedena osoba bola zabitá a dvaja ľudia zranení pri útoku na továreň v Saint-Quentin-Fallavier, Francúzsko 26. júna 2015
Foto: TASR/AP


Ak sa potvrdí, že výbuch v spoločnosti Air Products bol teroristickým činom, pôjde o druhý útok tohto druhu na území Francúzska v tomto roku.

Francúzsko je v stave vysokej pohotovosti pred teroristickými útokmi od januára tohto roku, keď trojica islamistov v Paríži a na jeho predmestí Montrouge zabila 17 ľudí. Terčmi útokov boli redakcia satirického týždenníka Charlie Hebdo, policajná hliadka a obchod s kóšer tovarom.


Zadržaného muža polícia sledovala v roku 2006 kvôli radikalizácii

Útok, ktorý sa dnes dopoludnia odohral na juhovýchode Francúzska, označil francúzsky prezident Francois Hollande za teroristický čin. Dodal, že polícia osobu podozrivú z jeho spáchania zatkla a identifikovala.



Hollande na tlačovej konferencii v Bruseli ďalej potvrdil nález bezhlavého tela v blízkosti miesta výbuchu v továrni na výrobu priemyselných plynov v Saint-Quentin-Fallavier neďaleko Lyonu. Uviedol, že incident si tak vyžiadal jednu obeť a dvoch zranených.

Dodal, že do regiónu boli presunuté ďalšie bezpečnostné zložky, aby chránili aj iné citlivé priemyselné firmy a predišli tak prípadným ďalším podobným udalostiam.

Francúzsky prezident vyzval občanov svojej krajiny na prejavy solidarity s obeťami útoku, ale súčasne apeloval, že "toto nemôže byť jediná odpoveď". "Treba šíriť hodnoty a nepoddať sa strachu. Nikdy!" zdôraznil. "Musíme vykoreniť skupiny a jednotlivcov zodpovedných za takéto činy," vyzval Hollande.

Solidaritu a podporu po útoku na juhozápade Francúzska vyslovil dnes v rozhovore s Hollandom aj britský premiér David Cameron.



Hollande po stretnutí s novinármi v Bruseli ukončil svoju účasť na summite EÚ a odcestuje do Paríža, kde sa dnes popoludní uskutoční zasadnutie Rady obrany štátu venované najnovšiemu vývoju vo Francúzsku.

Podľa televízie BFMTV muž, ktorého pre podozrenie zo spáchania útoku Saint-Quentin-Fallavier polícia zatkla, spočiatku odmietal spolupracovať s vyšetrovateľmi. Neskôr však uviedol svoje meno. Jeho identita sa preveruje. BFMTV informovala, že ide o 35-ročného muža.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý dnes popoludní pricestoval do Saint-Quentin-Fallavier, pred novinármi vyhlásil, že zadržaným by mohol byť Yacine Sali.

Na snímke francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve odpovedá na otázky novinárov po výbuchu v Saint-Quentin-Fallavier v piatok 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP/Laurent Cipriani


Tohto muža francúzska polícia zadržala a vyšetrovala aj v roku 2006 v súvislosti s podozrením z jeho radikalizácie. Nebolo však voči nemu vedené žiadne trestné konanie. Jeho monitorovanie bolo ukončené v roku 2008. Saliho napojenie na "aktérov terorizmu" sa nepodarilo zistiť. Nemá ani záznam v registri trestov, uviedol Cazeneuve podľa televízie BFMTV.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na ministra informovala, že polícia zadržala aj ďalších možných komplicov.


Zabitý muž bol šéfom muža podozrivého z útoku v továrni

Obeť, ktorej bezhlavé telo sa našlo v blízkosti miesta výbuchu v americkej továrni na juhovýchode Francúzska, bola zamestnávateľom muža podozrivého z útoku. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa francúzskej bezpečnosti.

Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že obeť zrejme zomrela ešte predtým, než predpokladaný útočník narazil autom do plynových nádob uskladnených v továrni. Spôsobil tak explóziu, pri ktorej utrpeli zranenia dvaja ľudia.

Polícia nezverejnila meno obete, ale oznámila, že išlo o šéfa miestnej dopravnej spoločnosti.

Zdroj blízky vyšetrovaniu, citovaný agentúrou Reuters, povedal, že obaja muži - zamestnávateľ aj neskorší útočník - prišli do továrne spoločne doručiť zásielku. Zamestnanec však svojho šéfa usmrtil a následne vnikol autom do areálu továrne.

Polícia už zatkla a identifikovala hlavného podozrivého. Podľa agentúry AP ide o tridsiatnika Yassina Salhiho, obyvateľa lyonského predmestia Saint-Priest. Tohto muža, udržiavajúceho kontakty s radikálnymi salafistami, už v minulosti policajti vypočúvali pre podozrenie z extrémizmu. Vo väzbe dnes skončilo aj viacero ďalších osôb vrátane Salhiho manželky, zatiaľ však nie je jasné, či ich možno považovať za páchateľových komplicov.