Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko, Kanada, Nemecko a USA podporili zistenia o Skripaľovcoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lídri Francúzska, Kanady, Nemecka a USA uviedli, že zistenia Británie už boli nezávisle overené, a vyzvali Rusko, aby plne odhalilo svoj program na výrobu nervovoparalytickej látky.

Londýn 6. septembra (TASR) - Francúzsko, Kanada, Nemecko a Spojené štáty uviedli vo štvrtok v spoločnom vyhlásení, že "plne dôverujú" Británii, pokiaľ ide o zistenie, že dvoma hlavnými podozrivými v prípade otrávenia Sergeja a Julije Skripaľovcov novičkom v anglickom Salisbury sú agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Lídri týchto krajín v spoločnom vyhlásení zopakovali svoje "rozhorčenie" nad útokom nervovoparalytickou látkou novičok, ktorej terčom sa v marci stal v Salisbury bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Obaja Skripaľovci útok prežili.

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu v parlamente povedala, že dvoma hlavnými podozrivými v tomto prípade sú agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Lídri Francúzska, Kanady, Nemecka a Spojených štátov uviedli, že zistenia Británie už boli nezávisle overené, a vyzvali Rusko, aby "plne odhalilo" svoj program na výrobu uvedenej nervovoparalytickej látky. Uviedli tiež, že útok na Skripaľovcov "takmer s istotou" odobril niekto s vyšším postavením v ruskej vláde a prisľúbili, že budú spoločne bojovať proti nepriateľským aktivitám zahraničných spravodajských služieb na svojom území.

Výberová chronológia prípadu otravy novičokom v Spojenom kráľovstve



Sergeja Skripaľa odsúdili v roku 2006 v Rusku za špionáž pre Spojené kráľovstvo a udelili mu trest 13 rokov väzenia. Podľa ruských médií prezradil identitu desiatok ruských agentov, ktorí pracovali pre Britániu. Po svojom zatknutí v Moskve v decembri 2004 sa Skripaľ priznal, že ho v roku 1995 naverbovali britské špeciálne služby a že im poskytoval informácie o ruských agentoch v Európe, za čo dostal vyše 100.000 dolárov.

V roku 2010 ho však prepustili v rámci americko-ruskej výmeny špiónov. Bol medzi tými, čo dostali milosť od vtedajšieho ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva a povolenie vysťahovať sa aj s rodinami do USA.

júl 2010 - Skripaľa a troch ďalších, odsúdených za špionáž pre Západ, vymenili Rusi s Američanmi vo Viedni za desať ruských agentov deportovaných z USA. Uvedenú štvoricu, vyhostenú z Ruska, Američania previezli letecky do Spojeného kráľovstva, kde dvaja z nich (Sergej Skripaľ a Igor Suťagin) vystúpili. Vybavili im britské vstupné víza, aby mali voľnosť pohybu v krajine.

4. marca 2018 - Britská polícia oznámila, že našli muža-šesťdesiatnika a ženu-tridsiatničku v bezvedomí na lavičke v nákupnom centre v meste Salisbury v grófstve Wiltshire na juhu Anglicka, približne 145 kilometrov západne od Londýna. Nasledujúci deň informovali, že išlo o bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru.

7. marca 2018 - Britská polícia oznámila, že podľa jej podozrenia boli Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija zámerne otrávení nervovoparalytickou látkou.

8. marca 2018 - Polícia v Spojenom kráľovstve oznámila, že celkovo 21 ľudí vyhľadalo ošetrenie po útoku nervovoparalytickou látkou.

13. marca 2018 - Rusko vyzvalo Spojené kráľovstvo, aby prestalo so zastrašovaním a vyvarovalo sa používania "jazyka ultimát" vo vzťahu k jadrovej veľmoci. Britská premiérka Theresa Mayová absolvovala telefonický rozhovor s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Trump pripomenul, že Spojené štáty sú vždy na strane Británie a s britskou premiérkou sa zhodol v tom, že ruská vláda by mala poskytnúť jasnú odpoveď na otázku, ako je možné, že v Salisbury bola použitá nervovoparalytická bojová látka.

14. marca 2018 - Ruské ministerstvo priemyslu a obchodu informovalo, že v Rusku boli zlikvidované všetky zásoby chemických zbraní, čo potvrdili aj inšpektori medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Činnosti, ktorých cieľom bola likvidácia arzenálu chemických zbraní, sa v Rusku vykonávali od decembra 2002 do 27. septembra 2017.

17. marca 2018 - Český minister zahraničných vecí v demisii Martin Stropnický i šéfka rezortu obrany Karla Šlechtová sa ohradili voči tvrdeniu hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovovej, že smrtiaca látka novičok, ktorou boli otrávení Skripaľovci, mohla pochádzať z Česka. Rovnako sa ohradilo aj Švédsko.

28. marca 2018 - Skripaľovci prišli prvýkrát do kontaktu s nervovovoparalytickou látkou novičok ešte vo svojom dome v anglickom Salisbury. K tomuto zisteniu dospeli detektívi na základe toho, že najväčšiu koncentráciu novičku objavili na vstupných dverách domu Skripaľovcov.

6. apríla 2018 - Sergej Skripaľ už nie je v kritickom stave, reaguje dobre na liečbu a jeho stav sa "rapídne zlepšuje", uviedla Christine Blanshardová, riaditeľka okresnej nemocnice v Salisbury, v ktorej bol hospitalizovaný.

10. apríla 2018 - Juliju Skripaľovú prepustili z nemocnice a následne ju previezli na bezpečné miesto.

12. apríla 2018 - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila zistenie Spojeného kráľovstva, že Skripaľovci boli otrávení nervovoparalytickou látkou novičok.

30. júna 2018 - Britskú občianku Dawn Sturgessovú spolu s jej 45-ročným partnerom Charliem Rowleym našli v bezvedomí v ich dome v Amesbury. Vedci neskôr potvrdili, že pár bol vystavený látke zo skupiny novičok. Rowley povedal, že si spomína, ako partnerke podal nenačatú fľaštičku obsahujúcu smrtiacu nervovú látku, o ktorej si myslel, že je to parfum. Sturgessová si z nej vzápätí strekla na zápästia. Rowley si nepamätá, kde našiel škatuľku s parfumom, ale dodal, že "vyzerala draho".

8. júla 2018 - Dawn Sturgessová zomrela na otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok. Matka troch detí, zomrela v okresnej nemocnici v meste Salisbury, kde sa predtým novičkom otrávili Skripaľovci. Sturgessovú hospitalizovali spolu s Charliem Rowleym v rozpätí niekoľkých hodín. Rowley bol pôsobeniu otravnej látky vystavený tiež, dlhší čas bol v kóme a jeho stav bol kritický.

19. júla 2018 - Ruské veľvyslanectvo v Londýne opäť vyzvalo britské úrady na transparentné vyšetrenie incidentu v anglickom meste Salisbury.

8. augusta 2018 - Vláda Spojených štátov oznámila, že zavedie voči Rusku sankcie za to, že podľa nej použila nervovoparalytickú látku pri pokuse o usmrtenie bývalého ruského špióna a jeho dcéry v Británii.

27. augusta 2018 - Vstúpili do platnosti sankcie, ktoré vláda USA zaviedla voči Rusku za to, že malo použiť nervovoparalytickú látku pri pokuse o usmrtenie Skripaľovcov.

5. septembra 2018 - Výsledky vyšetrovania Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) ukázali, že látka z júnovej otravy dvoch osôb v anglickom meste Amesbury sa zhoduje s tou, ktorou otrávili Skripaľovcov. Spojené kráľovstvo chemikáliu použitú pri otravách už predtým identifikovalo ako novičok - smrtiacu bojovú látku vyrábanú v Sovietskom zväze v ére studenej vojny. OPCW však vo svojej najnovšej správe novičok priamo nespomenula. Ruská misia pri OPCW na správu reagovala slovami, že organizácia sa dala zatiahnuť do "nečistých politických hier Británie".

Britská prokuratúra obvinila Rusov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova v prípade otrávenia Skripaľovcov. Z Moskvy prileteli do Londýna na ruské pasy dva dni pred tým, ako došlo k tomuto otráveniu. Stopy po novičku sa našli v londýnskom hoteli, kde sa obaja muži ubytovali.