Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kolégium parlamentu odmietlo podnet na impeachment voči Hollandovi

Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande sleduje vojenskú prehliadku na bulvári na Champs-Elysées v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016 pri príležitosti Dňa dobytia Bastily. Foto: TASR/AP

Hollandovo odvolanie z funkcie žiadali pravicoví opoziční poslanci, podľa ktorých prezident vyzradil novinárom utajované bezpečnostné informácie o francúzskej intervencii v Sýrii.

Paríž 23. novembra (TASR) - Najvyššie kolégium francúzskeho Národného zhromaždenia dnes odmietlo poslanecký návrh iniciovať procedúru impeachmentu proti prezidentovi Francoisovi Hollandovi. Informovala rozhlasová stanica Europe 1.

Hollandovo odvolanie z funkcie žiadali pravicoví opoziční poslanci, podľa ktorých prezident vyzradil novinárom utajované bezpečnostné informácie o francúzskej intervencii v Sýrii.

Kritiku opozície - najmä Republikánov (LR) -, ale aj verejnosti vyvolala kniha s názvom Prezident, ktorá je súborom 60 Hollandových rozhovorov s dvoma novinármi. Ide o rozhovory zozbierané počas posledných piatich rokov.

Hollande v nich okrem iného priznal, že osobne nariadil zavraždenie štyroch "nepriateľov štátu", zrejme radikálov na Blízkom východe, a to francúzskymi agentmi na cudzom území, čo je protizákonné.

Hovoril tiež o "príliš veľa" prisťahovalcoch a "problémoch" s islamom. Súdy sú podľa neho plné "zbabelcov" a intelektuáli "neprejavujú veľký záujem o ideu Francúzska".

Parížska prokuratúra sa však naďalej zaoberá podnetom od poslanca LR Erica Ciottiho, ktorý žiada prešetriť Hollandovo konanie v súvislosti s podozrením, že "ohrozil bezpečnosť štátu". V tomto prípade, ako upozornila rozhlasová stanica Europe 1, je tiež akékoľvek konanie voči Hollandovi málo pravdepodobné vzhľadom na jeho prezidentskú imunitu.