Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Le Penová avizovala odvolanie proti zadržaniu štátneho príspevku

Šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

O zablokovaní prostriedkov rozhodli sudcovia, vyšetrujúci údajné zneužitie prostriedkov EÚ stranou Marine Le Penovej.

Paríž 9. júla (TASR) - Šéfka francúzskej pravicovo-populistickej strany Národné zhromaždenie (RN) avizovala odvolanie proti rozhodnutiu zablokovať tomuto politickému subjektu štátny príspevok vo výške dvoch miliónov eur. O zablokovaní prostriedkov rozhodli sudcovia, vyšetrujúci údajné zneužitie prostriedkov EÚ stranou Marine Le Penovej, informovala AP.

"Rozhodnutie sudcov je ozajstný štátny prevrat," vyhlásila v pondelok vo francúzskej televízii BFMTV predsedníčka strany RN, ktorá bola predtým dlhodobo známa pod názvom Národný front. Zadržanie prostriedkov pritom označila za nezákonné a politicky motivované a avizovala, že ešte v priebehu pondelka voči nemu podá odvolanie.

Politička zdôraznila skutočnosť, že sudcovia dali zablokovať príspevok ešte v priebehu vyšetrovania, takže nerešpektovali právny princíp prezumpcie neviny.

Le Penovej strane, ktorá sa tento rok premenovala v rámci snáh zbaviť sa názvu spájaného mnohými voličmi s rasizmom a antisemitizmom, mali v pondelok vyplatiť z francúzskeho štátneho rozpočtu 2,35 milióna eur. Ide o takmer polovicu zo štátneho príspevku vo výške 4,5 milióna eur, ktoré malo RN tento rok dostať za hlasy získané vo voľbách.

Vyšetrujúci sudcovia však rozhodli, že zmienený podiel z príspevku bude zadržaný počas vyšetrovania obvinení tejto strany zo zneužívania financií Európskeho parlamentu. Le Penová a jej spojenci to vnímajú ako ohrozenie samotnej existencie strany, keďže nebude môcť uhrádzať mzdy, prenájom a iné prevádzkové náklady.

RN už spustila na internete verejnú zbierku, prostredníctvom ktorej začala zhromažďovať príspevky od svojich priaznivcov. Od konca augusta jej totiž po zablokovaní štátnej podpory hrozí platobná neschopnosť.

Parížska prokuratúra od decembra 2016 vyšetruje podozrenia, že asistenti europoslancov Národného frontu, platení z prostriedkov EP, v skutočnosti vykonávali prácu pre túto stranu vo Francúzsku. EP vlani odhadol, že takto neoprávnene zinkasovali celkovo asi päť miliónov eur. Le Penová a jej strana tieto obvinenia dôrazne popierajú.