Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Le Penová by si vybrala za premiéra Nicolasa Duponta-Aignana

Marine Le Penová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Le Penová na spoločnej tlačovej konferencii s Dupontom-Aignanom povedala, že budú "ruka v ruke" obhajovať to, čo sa teraz stane ich spoločným programom.

Paríž 29. apríla (TASR) - Ultrapravicová kandidátka na funkciu prezidenta Francúzska Marine Le Penová dnes na tlačovej konferencii oznámila, že jej nový spojenec v predvolebnej kampani (neúspešný pravicový prezidentský kandidát) Nicolas Dupont-Aignan sa stane jej premiérom, ak bude v nedeľňajších voľbách zvolená za prezidentku.

Le Penová na spoločnej tlačovej konferencii s Dupontom-Aignanom povedala, že budú "ruka v ruke" obhajovať to, čo sa teraz stane ich spoločným programom.

"Je to historický deň, pretože staviame záujmy Francúzska pred osobné alebo stranícke záujmy," vyhlásil dnes Dupont-Aignan.

Euroskeptický pravicovo-nacionalistický konzervatívec Dupont-Aignan odporučil v piatok svojim voličom, aby v druhom kole francúzskych prezidentských volieb hlasovali za Marine Le Penovú. Zdôraznil pritom, že ju nepovažuje za krajne pravicovú političku. Líder strany Vstaň Francúzsko (Debout la France - DLF), v piatok zároveň oznámil, že sa dohodol s Le Penovou na zostavení novej vlády, ktorá by mala vzísť z júnových parlamentných volieb.

Dupont-Aignan získal v prvom kole prezidentských volieb 23. apríla 1,7 milióna hlasov - teda 4,7 percenta z celku.

Le Penová oslavovala dnes jeho podporu ako vznik "veľkej vlastneneckej a republikánskej aliancie".