Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Le Penovú obvinili z finančných prechmatov v Európskom parlamente

Na snímke Marie Le Penová. Foto: TASR AP

EP vyslovil podozrenie, že približne päť miliónov eur dostali tajomníci Le Penovej Národného frontu, ktorí nepracovali pre poslancov EP, ale boli zapojení do straníckej činnosti pre FN vo Francúzsku.

Paríž 30. júna (TASR) - Voči francúzskej krajne pravicovej líderke Marine Le Penovej začali príslušné úrady oficiálne vyšetrovanie ohľadom údajného škandálu týkajúceho sa financovania jej strany v Európskom parlamente (EP).

Informuje o tom spravodajská stanica BBC.

Európsky parlament vyslovil podozrenie, že približne päť miliónov eur dostali tajomníci Le Penovej Národného frontu (FN), ktorí nepracovali pre poslancov EP, ale namiesto toho boli zapojení do straníckej činnosti pre FN vo Francúzsku.

Národný front tieto obvinenia odmieta.

Le Penová (48) takisto odmietla akékoľvek pochybenie s tým, že prípad je politicky motivovaný. Údajné podvodné platby, realizované od roku 2012, sa týkajú jej a niekoľkých ďalších členov Európskeho parlamentu za Národný front.

Podozrenia po prvý raz vyvstali 27. apríla, pred druhým kolom francúzskych prezidentských volieb, v ktorých Le Penovú porazil centrista Emmanuel Macron. FN ostro kritizuje EÚ a odmieta jej liberálnu agendu zameranú na voľný obchod.