Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Libérijský prezident Weah sa v Paríži stretol s Macronom

Nový libérijský prezident George Weah (vľavo) sa rozpráva so svojím francúzskym partnerom Emmanuelom Macronom počas ich stretnutia v Elyzejskom paláci v Paríži 21. februára 2018. Lídri spoločne ohlásili vytvorenie nadácie na podporu športových projektov v Afrike. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident prisľúbil Libérii poskytnutie rozvojovej pomoci.

Paríž 21. februára (TASR) - Nový libérijský prezident George Weah sa v stredu počas svojej prvej zahraničnej cesty stretol v Elyzejskom paláci so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Lídri spoločne ohlásili vytvorenie nadácie na podporu športových projektov v Afrike.

Macron a Weah chcú podľa vlastných slov obnoviť bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, informuje agentúra AP. Francúzsky prezident prisľúbil Libérii poskytnutie rozvojovej pomoci. Spresnil, že táto nová finančná platforma pre šport bude v značnej miere zahŕňať Africkú rozvojovú banku (ADB).

Libéria, ktorá je jedným z najchudobnejších štátov čierneho svetadielu, sa prevažne spolieha na svoje úzke vzťahy s USA. Krajina sa stále spamätáva z následkov občianskej vojny, ktorá sa oficiálne skončila v roku 2005. Ťažko ju postihla aj epidémia eboly, ktorá v rokoch 2014-15 zasiahla oblasť západnej Afriky.

Weah, bývalý profesionálny futbalista, zaznamenal drvivé víťazstvo v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali vlani v decembri. Porazil v nich viceprezidenta Josepha Boakaia. Ako futbalová hviezda zažiaril v 90. rokoch vo viacerých európskych kluboch vrátane dvoch francúzskych.

Weah v utorok, počas prvého dňa svojho pobytu vo Francúzsku, vyhlásil, že bude bojovať proti korupcii napriek tomu, že zdedil "krajinu na mizine" a sužovanú politickou kriminalitou. Jeho ďalšou prioritou je zabezpečiť vzdelanie pre mladých ľudí, ktorí tvoria 60 percent zo 4,7 milióna obyvateľstva Libérie.