Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Macron sa stretne so starostami miest postihnutých nepokojmi

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), francúzska premiérka Élisabeth Borneová (vľavo) a francúzsky minister financií Bruno Le Maire sa zúčastňujú na mimoriadnom zasadnutí vlády v krízovom centre ministerstva vnútra v Paríži v nedeľu 2. júla 2023. Foto: TASR/AP

Ministerstvo vnútro informovalo, že v nedeľu večer bolo do 23.30 h na území Francúzska zadržaných 49 osôb a situácia je zatiaľ relatívne pokojná.

Paríž 3. júla (TASR) — Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v utorok stretne s viac ako 200 starostami, ktorých mestá a obce zasiahli v uplynulých dňoch nepokoje vyvolané násilnou smrťou mladého prisťahovalca. Informovali o tom v nedeľu večer televízna stanica BFM a noviny Le Parisien po mimoriadnom rokovaní Macrona s premiérkou Élisabeth Borneovou a siedmimi ministrami.

Stretnutie v rovnakom formáte, venované zhodnoteniu situácie, sa uskutoční "do 48 hodín“, uviedla agentúra AFP.

Ešte v pondelok sa Macron stretne aj s predsedami oboch komôr parlamentu — Senátu a Národného zhromaždenia. Premiérka Borneová má zasa na programe schôdzku s predsedami poslaneckých klubov.

Počas stretnutia v Elyzejskom paláci Macron podľa BFM odvolávajúcej sa na jeho účastníkov požiadal ministrov, aby "naďalej robili všetko pre obnovenie poriadku a návrat pokoja".

Francúzskom už niekoľko dní otriasajú masívne nepokoje. Ich spúšťačom bola smrť 17-ročného mladíka pôvodom zo severnej Afriky, ktorého v utorok zastrelil policajt počas dopravnej kontroly. Odvtedy dochádza na mnohých miestach Francúzska k rabovaniu, podpaľačským útokom a zrážkam medzi policajtmi a výtržníkmi.

Francúzske ministerstvo vnútra uviedlo, že v noci na nedeľu bolo zatknutých 719 osôb, čo je približne o 600 menej ako noc predtým. Podpálených bolo 577 vozidiel a 74 budov, na uliciach a námestiach zaznamenali 871 požiarov. Podľa predbežných údajov bolo v celoštátnom meradle zranených 45 policajtov a žandárov a výtržníci zaútočili na viac ako 20 policajných a žandárskych staníc.

Podľa úradov bol však rozsah násilia uplynulú noc menší ako počas predchádzajúcich nocí, čo je podľa ministra vnútra Géralda Darmanina výsledkom "rozhodného postupu" poriadkových síl.

Ministerstvo vnútro informovalo, že v nedeľu večer bolo do 23.30 h na území Francúzska zadržaných 49 osôb a situácia je zatiaľ relatívne pokojná.