Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

E. Macron sa zúčastnil na omši rok po vražde kňaza v Normandii

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR AP

Omša sa konala pred kostolom, kde došlo v násilnému incidentu. Pri útoku dvojice džihádistov z 26. júla 2016 prišiel o život katolícky kňaz Jacques Hamel.

Paríž 26. júla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vystúpil dnes s prejavom na omši slúženej rok po smrti 85-ročného francúzskeho kňaza, ktorého v kostole v meste Saint-Étienne-du-Rouvray v severofrancúzskej Normandii brutálne zabil islamský extrémista. Informovala o tom agentúra AP.

Omša sa konala pred kostolom, kde došlo v násilnému incidentu. Pri útoku dvojice džihádistov z 26. júla 2016 prišiel o život katolícky kňaz Jacques Hamel. Oboch 19-ročných mladíkov, ktorí prepadli kostol počas bohoslužby, zajali päť rukojemníkov a zabili kňaza, následne zastrelili policajti.

Macron vo svojom vášnivom prejave nazval zabitého duchovného "martýrom". "Hamelov úsmev je pripomienkou odporu tvárou v tvár fanatizmu," vyhlásil. Dvojici džihádistov sa podľa Macrona "nepodarilo" medzi francúzskych katolíkov zasiať smäd po pomste.

Spomienkovú omšu slúžil rouenský arcibiskup Dominique Lebrun. Ako povedal, "napriek tomu, že je otec Jacques mŕtvy, stále žije, nenávisť nezvíťazila a nikdy nevyhrá".

K zodpovednosti za tento čin sa následne prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).