Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Na Macronovu stranu zaútočili hackeri, rieši to volebná komisia

Dievčatá ukazujú na prstom na predvolebné plagáty dvoch prezidentských kandidátov v meste Osses na juhozápade Francúzska pred nadchádzajúcim druhým kolom prezidentských volieb vo Francúzsku 5. mája 2017. Foto: TASR/AP

Hackeri podľa strany francúzskeho prezidentského kandidáta získali interné dokumenty pred niekoľkými týždňami, keď prenikli do súkromných a pracovných mailových účtov.


Paríž 6. mája (TASR) – Terčom masívneho hackerského útoku sa stala strana francúzskeho prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Strana Vpred! o tom informovala v noci nadnes v tlačovom vyhlásení. Oficiálne publikované dokumenty boli podľa strany zmiešané s falošnými.

Macronova strana Vpred! uviedla, že sa stala obeťou "masívneho a koordinovaného útoku hackerov", ktorý viedol k publikovaniu interných dokumentov na sociálnych sieťach. Malo ísť o mailové adresy a účtovné listiny.

Hackeri podľa strany získali interné dokumenty pred niekoľkými týždňami, keď prenikli do súkromných a pracovných mailových účtov. "Tí, ktorí dokumenty zverejnili, ich zmiešali s nepravými dokumentmi, aby šírili pochybnosti a dezinformácie," tvrdí Macronovo hnutie.

Na druhej strana hnutie tvrdí, že dokumenty sú legálne a "len potvrdzujú, že Macronova prezidentská kampaň je v poriadku".

Strana Vpred! vyhlásila, že tieto útoky majú za cieľ "destabilizáciu demokracie a podobajú sa na udalosti, ktoré sa odohrali počas vlaňajších prezidentských volieb v USA" a cielene škodia hnutiu Vpred!.

Volebná komisia chce zastaviť šírenie dokumentov od hackerov

Francúzska národná komisia na kontrolu volebnej kampane vyzvala dnes médiá i občanov, aby nešírili dokumenty zverejnené hackermi po útoku na hnutie Vpred! prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Hnutie v piatok oznámilo, že sa stalo terčom rozsiahleho hackerského útoku.

Komisia na kontrolu volebnej kampane pohrozila šíriteľom uvedených dokumentov trestným stíhaním. Médiá i občanov vyzvala, aby sa "používatelia internetových stránok a sociálnych sietí zachovali zodpovedne a nešírili tento obsah". Informoval o tom dnes denník Le Figaro.

Server WikiLeaks odmietol, že by bol zodpovedný za tento hackerský útok.

Od polnoci platí vo Francúzsku predvolebné moratórium. Kvôli časovému posunu si však už dnes budú voliť novú hlavu štátu Francúzi v zámorských teritóriách. Väčšina z viac ako 47 miliónov voličov pôjde k urnám až v nedeľu.