Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hollande potvrdil, že chce Fabiusa vymenovať za predsedu Ústavnej rady

Laurent Fabius na nádvorí Elyzejského paláca v stredu 10. februára 2016 v Paríži. Foto: TASR/AP

Fabius dnes po rokovaní vlády potvrdil, že odchádza z funkcie ministra zahraničných vecí.

Paríž 10. februára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes na zasadaní vlády v Paríži oznámil svoje rozhodnutie vymenovať Laurenta Fabiusa za predsedu Ústavnej rady. Vo funkcii vystrieda Jeana-Louisa Debrého, ktorého mandát sa o zakrátko skončí. Podľa denníka Le Figaro to uviedol dobre informovaný nemenovaný vládny zdroj. Oficiálne Fabiusova nominácia ešte nebola zverejnená.

Fabius dnes po rokovaní vlády potvrdil, že odchádza z funkcie ministra zahraničných vecí.

Mandát na funkciu predsedu Ústavnej rady je deväťročný a 69-ročný Fabius sa ho ujme po 30-ročnej kariére v politike a diplomacii. Ako pripomínajú francúzske médiá, Fabius je považovaný za politika "ťažkej váhy", do dejín sa zapíše ako najmladší premiér. Túto funkciu zastával v rokoch 1984-86, keď bol prezidentom socialista Francois Mitterrand.

Francúzske médiá už niekoľko dní špekulovali o Fabiusovom odchode z ministerstva zahraničných vecí, ako aj o zmenách vo vláde, ktoré sa údajne majú týkať aj jej predsedu Manuela Vallsa a ministra hospodárstva Emmanuela Macrona.

Funkciu šéfa diplomacie by Hollande podľa francúzskych médií mohol zveriť ministerke životného prostredia Ségolene Royalovej, svojej bývalej družke, alebo ministrovi financií Michelovi Sapinovi. O funkciu má záujem aj predsedníčka zahraničného výboru Národného zhromaždenia Elisabeth Guigouová.

Ešte pred dnešným potvrdením svojho odchodu z funkcie ministra zahraničných vecí Fabius potvrdil, že má záujem zostať aj naďalej predsedajúcim Konferencie OSN o klimatickej zmene (COP21). V rozhovore s novinármi spresnil, že táto funkcia nekoliduje so žiadnym postom vo francúzskych vládnych štruktúrach.

Francúzske médiá pripomenuli, že aj vďaka Fabiusovi sa vlani v decembri na COP21 v Paríži podarilo dosiahnuť dohodu o zastavení otepľovania planéty a bola navyše jednohlasne prijatá.

Francúzsko bude COP21 predsedať až do konca tohto roku, keď predsednícku funkciu odovzdá Maroku.

Na poslednom veľkom stretnutí s novinármi Fabius označil dosiahnutie tejto dohody za jeden zo svojich dvoch veľkých úspechov. Za druhý považuje podpísanie dohody s Iránom, ktorou sa táto krajina zaviazala utlmiť svoj jadrový program. V oboch prípadoch sa podľa Fabiusa podarilo vyriešiť vážne medzinárodné krízy.