Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Francúzsky minister vnútra zamestnával svoje dve dcéry v parlamente

Bruno Le Roux Foto: TASR/AP

Le Rouxove dcéry pracovali ako asistentky v rokoch 2009-2016. Jedna z nich podpísala desať zmlúv na dobu určitú, druhá 14.

Paríž 21. marca (TASR) - Francúzsky minister vnútra Bruno Le Roux zamestnával svoje dve dcéry ako asistentky v období, keď bol poslancom Národného zhromaždenia, dolnej komory parlamentu.

"Mám dcéry, ktoré pre mňa pracovali v letných mesiacoch alebo počas školských prázdnin, ale nikdy nie na pravidelnej báze," povedal socialista Le Roux v pondelok večer v relácii Quotidien vysielanej televíziou TMC.

Le Rouxove dcéry pracovali ako asistentky v rokoch 2009-2016. Jedna z nich podpísala desať zmlúv na dobu určitú, druhá 14. Prvé zmluvy pritom podpísali vo veku 15, resp. 16 rokov, keď ešte chodili na gymnázium. Spolu si zarobili 55.000 eur.

Le Roux bol poslancom Národného zhromaždenia od júna 1997 do decembra 2016.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti uviedla, že ministra si po uvedenom odhalení dnes k sebe pozval premiér Bernard Cazeneuve.

Zamestnávanie rodinných príslušníkov ako parlamentných asistentov je vo Francúzsku v zásade legálne. Táto prax sa však dostala pod paľbu kritiky kvôli prípadu konzervatívneho prezidentského kandidáta Francoisa Fillona, ktorý niekoľko rokov fiktívne zamestnával ako svojich asistentov manželku Penelope a svoje dve deti.

Voči Fillonovi boli v tejto kauze vznesené minulý týždeň predbežné obvinenia. Ten však trvá na svojej nevine a odmieta odstúpiť z prezidentskej kampane, hoci jeho preferencie značne klesli.