Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Muž, ktorý v roku 2013 strieľal v Paríži, dostal 25 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počas procesu vyhlásil, že dúfal, že vyprovokuje policajtov, aby ho zabili, pretože chcel romantickú smrť.

Paríž 25. novembra (TASR) - Na 25 rokov väzenia bol v piatok večer odsúdený 52-ročný Abdelhakim Dekhar, ktorý v novembri 2013 v Paríži v sídle ľavicovo-liberálneho denníka Libération postrelil a ťažko zranil asistenta fotografa. Súd vo francúzskej metropole ho uznal vinným z viacnásobného pokusu o vraždu, únosu a obmedzovania osobnej slobody, informovala agentúra DPA.

Dekhar bol okrem toho obvinený zo streľby pred bankou Société Générale, po ktorej krátko zadržiaval vodiča v jeho aute. Niekoľko dní predtým vošiel do centrály spravodajskej televízii BFMTV, kde vystrelil z brokovnice na hlavného editora Philippa Antoina a povedal mu: "Nabudúce už neminiem".

Muža nakoniec zatkli v podzemnej garáži na parížskom predmestí Bois-Colombes, pričom sa pokúsil o samovraždu predávkovaním liekmi. Dekhar zanechal vo svojom byte list, v ktorom obvinil médiá, že manipulujú Francúzov a klamú im.

Počas procesu vyhlásil, že dúfal, že vyprovokuje policajtov, aby ho zabili, pretože chcel "romantickú smrť".

V 90. rokoch sa Dekhar pohyboval medzi ľavicovými extrémistami. Už v roku 1998 ho odsúdili na štyri roky ako spolupáchateľa vraždy troch policajtov, ktorých v prestrelke zabili dvaja anarchisti.