Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Muž podozrivý z útoku nožom vo Francúzsku je obvinený z vraždy

Policajti zasahujú po útoku nožom, ktorý sa odohral v obchodnom centre i na ulici v meste Romans-sur-Isere ležiacom v krajine Drôme na juhovýchode Francúzska v sobotu dopoludnia 4. apríla 2020. Pri útoku zahynuli dve osoby. Páchateľa útoku polícia zadržala. V súvislosti s epidémiou koronavírusu vo Francúzsku už tretí týždeň platia prísne obmedzenia na pohyb osôb mimo domova. Foto: TASR/AP

Muž bol obvinený z vraždy spojenej s teroristickým činom.

Paríž 8. apríla (TASR) - Francúzska prokuratúra špecializujúca sa na boj proti terorizmu (PNAT) v stredu vzniesla obvinenie voči mužovi, ktorý 4. apríla nožom útočil na ľudí v centre mesta Romans-sur-Isere ležiacom na juhovýchode krajiny. Útok si vyžiadal dve obete a päť zranených.

Muž bol obvinený z vraždy spojenej s teroristickým činom. Počiatočným vyšetrovaním sa zistilo, že zrejme konal sám, bez podpory nejakej teroristickej organizácie.

Útok na obchodnej ulici mesta Romans-sur-Isere ležiaceho v regióne Rhône-Alpes sa odohral v sobotu okolo 11.00 h SELČ. Páchateľ útočil v trafike, mäsiarstve a pekárni. Nožom smrteľne zranil zákazníka mäsiarstva a jedného obchodníka. Zranenia utrpelo päť ľudí, z ktorých traja sú stále v nemocnici. Medzi nimi je aj majiteľ trafiky, kde bol obvinený pravidelným klientom.

Muž obvinený z útoku, identifikovaný ako Abdallah Ahmed-Osman, je utečencom zo Sudánu, ktorý žije v 35-tisícovom meste, kde sa útok odohral. Polícia ho zadržala neďaleko miesta činu. Vzdal sa bez boja, kľačiac na kolenách, keďže sa pred tým po arabsky modlil. Podľa francúzskych médií dokonca policajtov prosil, aby ho zastrelili.

Zdroj blízky vyšetrovaniu pre AFP uviedol, že tento hlavný podozrivý vypovedal, že si "nepamätá, čo sa stalo".

V rukách polície sa ocitol aj jeho spolubývajúci a ďalší muž, ktorého polícia označila za "známeho". Všetci traja sú sudánskeho pôvodu. Polícia jedného z nich prepustila v pondelok, druhého v utorok.

Medzičasom už obvinený Abdallah Ahmed-Osman podľa vyšetrovateľov získal v júni roku 2017 vo Francúzsku štatút utečenca a povolenie na pobyt na desať rokov. Až do útoku nebol polícii a tajným službám známy.

Počiatočným vyšetrovaním sa podľa PNAT zistilo, že útok bol vopred naplánovaný a mal zrejme za cieľ zastrašiť alebo vážne narušiť verejný poriadok vo Francúzsku.

PNAT prípad prebrala po tom, ako v bydlisku obvineného našla ručne písané texty náboženského charakteru, v ktorých sa ich autor sťažoval okrem iného aj to, že žije "v krajine neveriacich".

Francúzsko je od roku 2015 v stave pohotovosti v súvislosti s rizikom teroristických útokov. Džihádistické atentáty a útoky, ktoré sa od roku 2015 odohrali v Paríži a ďalších francúzskych mestách, si vyžiadali životy vyše 250 ľudí.