Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzske úrady sa po zabití kňaza obávajú náboženského napätia

Kytica od Muslimskej francúzskej asociácie na mieste pred kostolom v Saint-Etienne-du-Rouvray, kde islamskí teroristi 26.7. 2016 podrezali katolíckeho kňaza. Foto: TASR AP

Francúzsky premiér Manuel Valls v utorňajšom rozhovore pre televíznu stanicu TF1 uviedol, že útok na katolícky kostol a zabitie kňaza má jasný cieľ: rozoštvať časti francúzskej populácie proti sebe.

Brusel 27. júla (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes pred zástupcami rôznych náboženstiev, ktorých pozval do Elyzejského paláca, vyzval na zachovanie jednoty krajiny vo svetle nebezpečenstva, ktoré predstavuje možné náboženské napätie. V utorok večer prezident rovnakú výzvu preniesol aj širokej verejnosti, uviedla v správe belgická televízna stanica RTBF.

Francúzske úrady sa obávajú, že k náboženskému napätiu môže dôjsť po utorňajšom útoku v Saint-Étienne-du-Rouvray v Normandii. V utorok ráno tam dvaja mladí džihádisti vyzbrojení nožmi vtrhli počas rannej omše do kostola a podrezali hrdlo 84-ročnému kňazovi. K zodpovednosti za útok sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

Francúzsky premiér Manuel Valls v utorňajšom rozhovore pre televíznu stanicu TF1 uviedol, že útok na katolícky kostol a zabitie kňaza má jasný cieľ: rozoštvať časti francúzskej populácie proti sebe a "napadnúť jednu cirkev, aby boli vyprovokované náboženské vojny".

Manuel Valls
Foto: TASR/AP


Predstavitelia rôznych náboženstiev vo Francúzsku, ktorí sa dnes stretli v prezidentskom paláci, požiadali Hollanda o zaistenie vyššej bezpečnosti náboženských ustanovizní a zároveň poukázali na to, že sú jednotní voči novým hrozbám.

Francúzsky prezident Francois Hollande (v strede), francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve (vpravo) a francúzsky premiér Manuel Valls (druhý zľava) počas stretnutia s francúzskymi zástupcami rozličných náboženstiev v Elyzejskom paláci v Paríži 27. júla 2016. Hollande dnes pred zástupcami rôznych náboženstiev, ktorých pozval do Elyzejského paláca, vyzval na zachovanie jednoty krajiny vo svetle nebezpečenstva, ktoré predstavuje možné náboženské napätie.
Foto: TASR AP


Vedúci veľkej mešity v Paríži Dalil Boubaker v tejto súvislosti uviedol, že zástupcovia cirkví "vážne požadujú", aby ich svätostánky, či už židovské, kresťanské alebo moslimské, boli predmetom väčšej pozornosti, trvalej pozornosti úradov, pretože aj "najpokornejšie miesto bohoslužieb sa stalo predmetom agresie".
Obrazok katolíckeho kňaza Jacques Hamela
na kvetoch na jeho pamiatku jeho smrti pred kostolom v Saint-Etienne-du-Rouvray
Foto: TASR AP
Parížsky arcibiskup André Armand Vingt-Trois zdôraznil, že "veriaci vo Francúzsku nesmú byť vtiahnutí do politickej hry", ktorú má na svedomí Islamský štát.

Hollande na dnes zvolal bezpečnostnú radu zloženú s predstaviteľov bezpečnostných zložiek a ministerstva obrany, aby preskúmala nové možné opatrenia na ochranu kostolov a náboženských stánkov.

V Katedrále Notre-Dame celebrovali spomienkovú omšu za zavraždeného kňaza

Za účasti francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda i premiéra Manuela Vallsa sa dnes v Katedrále Notre-Dame v Paríži konala spomienková omša za 85-ročného kňaza Jacquesa Hamela, zavraždeného islamistami pri utorkovom prepade kostola v Normandii neďaleko Rouenu.

V okolí slávneho chrámu boli v tejto súvislosti evidentné mimoriadne bezpečnostné opatrenia.