Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko sa zapojí do náletov v Iraku

Francúzsky prezident Francois Hollande. Foto: TASR/AP

"Dnes ráno som sa rozhodol odpovedať na žiadosť irackej vlády o poskytnutie vzdušnej podpory. S leteckými útokmi začneme čo najskôr, len čo budú stanovené ciele," uviedol prezident Francois Hollande.

Paríž 18. septembra (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes oznámil, že Francúzsko súhlasilo s poskytnutím vzdušnej podpory v boji s organizáciou Islamský štát (IS), o ktorú ho požiadala iracká vláda.

"Dnes ráno som sa rozhodol odpovedať na žiadosť irackej vlády o poskytnutie vzdušnej podpory. S leteckými útokmi začneme čo najskôr, len čo budú stanovené ciele," uviedol Hollande počas pravidelnej tlačovej konferencie, ktorá sa koná dvakrát za rok.

Hollande zdôraznil, že pozemné jednotky Francúzsko do Iraku nevyšle. Letecké útoky sa obmedzia len na územie Iraku a nebudú uskutočňované v Sýrii, kde sa islamisti taktiež zmocnili rozsiahlych území.

Spojené štáty účasť Francúzska na leteckých úderoch privítali. "Je to dôležitý príspevok k úsiliu rozširujúcej sa medzinárodnej koalície v boji proti IS," povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Francúzsky prezident zopakoval, že Paríž neplatí výkupné ani nepristupuje na výmenu väzňov za prepustenie svojich občanov, ktorých držia ako rukojemníkov v zahraničí, ale to neznamená, že iné krajiny to nerobia. "Priznávam, že niektoré krajiny to urobili, aby nám pomohli," odpovedal Hollande. Reagoval na otázku, ako sa Francúzsku podarilo začiatkom tohto roka zabezpečiť prepustenie štyroch svojich občanov väznených v Sýrii organizáciou Islamský štát, no britskí a americkí rukojemníci za to zaplatili životom.

Hollande sa vo svojom vystúpení pred novinármi dotkol aj dnešného referenda o nezávislosti Škótska. Podľa jeho slov po polstoročí budovania Európy nastalo obdobie demontáže.

"Práve prebiehajúce škótske referendum môže rozhodnúť nielen o ďalšom osude Británie, ale aj celej Európy," povedal Hollande.

Francúzsky prezident sa zmienil aj o katastrofálnej situácii na západe Afriky, kde zúri epidémia eboly, ktorá si podľa dnes zverejnených údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadala už 2630 životov.

Okrem finančnej pomoci západoafrickým krajinám postihnutým ebolou vybuduje Francúzsko v Guinei vojenskú nemocnicu. "Prijal som rozhodnutie zriadiť v nasledujúcich dňoch vojenskú nemocnicu... v guinejskom pralese, v srdci epidémie," uviedol na tlačovej konferencii Hollande.